ZEYTİNE DAİR ‘’ hayatın damlası’’

Abidin Tatlı
Researcher Writer
Degustation, Instructor And Degustator

TAKDİM
1997 yılında başladığım Sektörel yolculuk da yol arkadaşlarım bakın ne demişlerdi…
Sektöre başlayalı bir fiil 23 yıl olsa da yayımcılığa başladığım ve ilk eserim olan ‘’Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele’’ kitabım tam 5 dile çevrildi. 2. Baskısı 2013 de yapıldı. 3. olarak da genişletilmiş olarak basıldı. 20 Şubat 2009 da ‘’Zeytine Dairde’’ buluşmak üzere demiştim. Hamd olsun ki araya sıkıştırdım 32 kitaptan sonra 10 yıl sonra 2020 de bu dileğime kavuştum.
İsterseniz bundan 10 yıl evvel neler söylenmişti ve nereden başlamıştık.
Bazen hatırlamak gerekir…
Ülkemin Değerli Yöneticileri, Sayın Hocalarım, Kıymetli Meslektaşlarım ve Zeytin Sektörünün Vefalı Temsilcileri,
Bu güzel ifadelerinizle beni onura ettiniz. Ben de sizlere; bana yüreğini açan, vakit ayıran, en küçük bir tereddüt yaşamadan benden bilgisini, emeğini esirgemeyen, sevgili dostlarım adına, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bana gösterdiğiniz teveccühlerinize, bu eseri revize edip 6 ülkede yayımlama imkanı bulmamda desteğini esirgemeyen sektör temsilcilerine, ayrıca şükranlarımı arz ediyorum.
Dini, dili, milliyeti ve rengi ne olursa olsun çok değerli zeytin dostlarıyla, bundan sonra da, uluslar arası platformlarda ‘’Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele’’ adlı eserimle ve tabi ki daha önemlisi zeytine ait ne varsa içerisinde bulabileceğiniz ‘’ Zeytine Dair’’ kitabımla tekrar sizlerle buluşmayı umut ediyorum.

Sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Abidin Tatlı
20 Şubat 2009, Adana

İşte dostlarım ile size sunduğumuz eser, 41 Akademisyen  Konu Uzmanları ile 860 sayfa ve 4000 resim ile fiğürden oluşuyor.
Zeytine Dair ‘’hayatın damlası’’ adımıza tescillendi.
Zeytine dair ne var ise içine koymaya çalıştığımız kocaman bir külliye..
Sektörüme, Ülkeme ve İnsanlığa hayırlı olmasını dileyerek zerre kadar bu günlere gelmemizde emeği geçen herkes onsuz defa teşekkür ederim.

Saygılarımla,
Abidin TATLI
Araştırmacı Yazar, Tadımcısı, Tadım Eğitmeni
31 Aralık 2019, İstanbul

Kitabımızla ilgili kısa bir yolculuğa çıkalım mı?…

EDİTÖR KURULLAR

GENEL BİLİMSEL EDİTÖR

Prof. Dr. Rafet ASLANTAŞ
Eskişehir Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, ESKİŞEHİR

ZEYTİNCİLİK BİLİMSEL EDİTÖR

Prof. Dr. Rafet ASLANTAŞ
Eskişehir Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, ESKİŞEHİR

 ZEYTİN SAĞLIĞI BİLİMSEL EDİTÖR

Prof. Dr. İlker KEPENEKCİ
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, TOKAT

ZEYTİN BİLİMSEL EDİTÖRLER

Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU
Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bornova-BURSA

Prof. Dr. Renan TUNALIOĞLU
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü, AYDIN

ZEYTİNYAĞI BİLİMSEL EDİTÖRÜ

Prof. Dr. Aziz TEKİN
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Fakültesi, Gölbaşı-ANKARA

EDEBİ EDİTÖRLER

Mustafa ARSLAN
İbrahim Çalık Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı, Edebiyat Öğretmeni, KAHRAMANMARAŞ

Saniye ARSLAN
İklime Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı, Edebiyat Öğretmeni, KAHRAMANMARAŞ

Yusuf TATLI
Şehit İbrahim Derindere Anadolu Lisesi, Edebiyat Öğretmeni, ADANA

Gönül AKTÜRK
Yayıncı, Yazar, İSTANBUL

YARDIMCI EDİTÖRLER

Dr. Hakan HEKİMHAN
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Menemen-İZMİR

Dr. Şahnur IRMAK
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova-İZMİR

Dr. Mehmet ULAŞ
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova- İZMİR

Dr. Ünal KAYA
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova- İZMİR

Ziraat Yük. Müh. İbrahim YILMAZ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Daire Başkanı, GAZİANTEP

DANIŞMA KURULLARI 

TARİHÇE, POLİTİKA; EKONOMİ, İSTATİSTİK, TEKNİK DANIŞMA KURULU

Prof. Dr. Renan TUNALIOĞLU
Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,Tarım Ekonomisi Bölümü, AYDIN

Ziraat Müh. Bilge KEYKUBAT
İzmit Ticaret Borsası, Ar-Ge Uzmanı, Alsancak- İZMİR

ZEYTİN BİLİMİ TEKNİK DANIŞMA KURULU

Zeytin Yetiştiriciliği
Prof. Dr. Rafet ASLANTAŞ
Eskişehir Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, ESKİŞEHİR

 Zeytin Bahçelerinde Sulama
Prof. Dr. Ahmet ERTEK
İsparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, ISPARTA

Zeytin Çeşitleri
Dr. Neat Özilbey
UZZK Denetleme Kurulu Üyesi, Bayraklı-İZMİR

Zeytin Bahçelerinin Tesisi
Dr. Mehmet ULAŞ
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova- İZMİR

Zeytin Bahçelerinde Hasat
Zir. Yük. Müh. Murat ÖZALTAŞ
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova- İZMİR

Zeytin Bahçelerinde Budama
Zir. Yük. Müh. Özgür DURSUN
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova- İZMİR

Zeytinde Salamura Teknolojisi
Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU
Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, BURSA

Zeytinde Salamura Teknolojisi, Zeytin Tadımı
Dr. Şahnur IRMAK
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova-İZMİR

ZEYTİN SAĞLIĞI TEKNİK DANIŞMA KURULU

Zeytin Bahçelerinde Entegre Mücadele
Doç. Dr. Celalettin GÖZÜAÇIK
Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, IĞDIR

Zeytin Fungal Hastalıkları
Prof. Dr. Yusuf YANAR
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, TOKAT

Doç. Dr. Oktay ERDOĞAN
Pamukkale Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Organik Tarım İşletmeciliği, DENİZLİ

Zeytin Bakteri Hastalıkları
Doç. Dr. Kubilay Kurtuluş BAŞTAŞ
Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, KONYA

Zeytin Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları
Dr. Nevzat BİRİŞİK
Adıyaman Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, ADIYAMAN

Zeytinde Zararlı Böcekler
Prof. Dr. Şaban GÜÇLÜ
Emekli Öğretim Üyesi, ANKARA

Doç. Dr. Celalettin GÖZÜAÇIK
Iğdır Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, IĞDIR

Zeytinde Zararlı Akarlar
Prof. Dr. Durdane YANAR
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, TOKAT

Zeytinde Zararlı Nematodlar
Prof. Dr. İlker KEPENEKCİ
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, TOKAT

Zeytinde Bahçelerinde Zararlı Yabancı Otlar
Dr. Eda AKSOY
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Beykoz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü,Beykoz-İSTANBUL

Zeytin Bahçelerinde Biyolojik Mücadele
Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ
Düzce Üniversitesi, Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı, DÜZCE

Tarım Kimyasalları
Dr. Hakan HEKİMHAN
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Menemen-İZMİR

ZEYTİNYAĞI BİLİMİ TEKNİK DANIŞMA KURULU

Prof. Dr. Aziz TEKİN
Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Fakültesi, Gölbaşı-ANKARA

Doç. Dr. Dilşat BOZDOĞAN KONUŞKAN
Mustafa Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Antakya-HATAY

Prof. Dr. Beraat ÖZÇELİK
İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Metalurji Fakültesi Dekanı, Maslak-İSTANBUL

Prof. Dr. Aytaç SAYGIN GÜMÜŞKESEN
Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bornova-İZMİR

Prof Dr. Gülcan ÖZKAN
Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,Gıda Mühendisliği Bölümü, ISPARTA

Prof Dr. Mustafa KIRALAN
Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, BALIKESİR

Prof. Dr. Özgür ÖZYILKAN
Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Yüreğir-ADANA

Ümmühan TİBET
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı, Bayraklı-İZMİR

Faruk DEMİREL
Kimya Mühendisi, Zeytinyağı Teknik Danışmanı, İZMİR

ZEYTİNYAĞI TADIM TEKNİK DANIŞMA KURULU

Dr. Dilşen OKTAY ERTEM
DOKTAY Tarım Gıda Turizm ve San. Tic. Ltd. Şti, Ayvalık-BALIKESİR

Serdar Öçten ÜNSAL
Zeytinyağı Tadım Uzmanı, Ayvalık-BALIKESİR

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ TEKNİK DANIŞMA KURULU

Ali Nedim GÜRELİ
Atalan Dış Ticaret A. Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, İZMİR

Şerif SELÇUK
Zer Holding Yönetim Kurulu Başkanı, GAZİANTEP

Hakkı ÇETİN
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, İZMİR

Gürkan RENKLİDAĞ
Ardes Zeytincilik A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, AYDIN

Hidamet ASA
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı, BURSA

Hüseyin Nuri ÇOMU
Sunar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, ADANA

Zeytin bütün ağaçların ikidir
Prima omnium arborum est oliva
Olive is the first of all trees
L’ulivo è il primo di tutti gli alberi
El olivo es el primero de todos los árboles.
Η ελιά είναι το πρώτο από όλα τα δέντρα
オリーブはすべての木の最初のものです
الزيتون هو الأول من كل الأشجار

Zeytine Dair / En sevgiliye…

KİTAP İÇERİĞİ

Genel Giriş 30 sayfa

Sunuş A.T., F.Ş.

Takdim

Teşekkür

İçindekiler

Tablo Dizini

Grafik Dizini

Resim Dizini

  1. BÖLÜM

ZEYTİN HAKKINDA GENEL BİLGİLER   Giriş 60 sayfa

1.1. Zeytinin Tarihçesi

1.1.1. Efsanelerde Zeytin

1.1.2. Mitolojide Zeytin

1.1.3. Ölümsüz Ağaç Zeytin: Kutsal Tören

1.2. Zeytinin Anavatanı ve Yayılışı

1.2.1. Zeytinin Anavatanı

1.2.2. Zeytinin Yayılışı

1.3. Dünya’da Zeytincilik

1.4. Türkiye’de Zeytincilik

1.5. Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü

1.5.1. Tarihi Gelişimi

1.5.2.Politikalar

  1. ZEYTİN KİTABI
  2. BÖLÜM 200 sayfa
  3. Zeytincilik

1.1. Zeytin Yetiştiriciliği

1.2. Zeytinin Sistemetiği

1.3. Süper Entansif (Sık Dikim) Zeytin Yetiştiriciliği

1.4. Zeytinin Biyolojik Özellikleri

1.5. Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

1.6. Zeytinde Aşılama

1.7. Organik Zeytin Yetiştiriciliği

1.8. Periodisite

1.9. Coğrafi işaretler ve Markalaşma

  1. Zeytin Çeşitlerimiz
  2. Zeytin Bahçelerinin Tesisi OK
  3. Zeytin Bahçelerinde Sulama
  4. Zeytin Bahçelerinde Gübreleme OK
  5. Zeytin Bahçelerinde Hasat OK
  6. Zeytin Bahçelerinde Budama OK
  7. Zeytin Teknolojisi OK – KISMİ

8.1. Salamura Teknolojisi OK RESİMLER EKSİK

8.2. Zeytin Tadım Eğitimi

8.3. Zeytin Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar OK

  1. Zeytin Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri OK
  2. Zeytincilik Takvimi OK
  3. ZEYTİN SAĞLIĞI KİTABI
  4. BÖLÜM 40 Sayfa
  5. Zeytin Bahçelerinde Entegre Mücadele

3.1. Entegre Yönetimi

3.2. Tarımsal Savaşın İlkeleri

3.3. Örnekleme ve Kontrol Yöntemleri

3.4. Bitki Besin Elementi Noksanlıkları İçin Örnekleme Yöntemleri

3.5. Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele Yönetimi

3.6. İyi Tarım Uygulamaları=Eurepgap (Globalgap)

3.7. Gıda Güvenliği ve Standartları

  1. BÖLÜM 200 Sayfa
  2. Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele

4.1. Zeytin Bahçelerinde Görülen Hastalıklar

4.1.1. Zeytin Bahçelerinde Görülen Fungal Hastalıklar

4.1.2. Zeytin Bahçelerinde Görülen Bakteriyel Hastalıklar

4.1.3. Zeytin Bahçelerinde Görülen Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıklar

4.1.4. Zeytin Bahçelerinde Görülen Fizyolojik Hastalıklar

4.2. Zeytin Bahçelerinde Görülen Zararlılar

4.2.1. Zeytin Bahçelerinde Zararlı Böcekler

4.2.2. Zeytin Bahçelerinde Zararlı Akarlar

4.2.3. Zeytin Bahçelerinde Zararlı Nematodlar

4.2.4. Zeytin Bahçelerinde Görülen Diğer Zararlılar

4.3. Zeytin Bahçelerinde Biyolojik Mücadele

4.4. Zeytin Bahçelerinde Yabancı Otlar ve Mücadele Yöntemleri

  1. BÖLÜM 40 Sayfa
  2. Zeytin Bahçelerinde Kullanılan Tarım Kimyasalları

5.1. Tarım Kimyasalları

4.2. Tarım İlaçlarının Uygulamaya Hazırlanması

4.3. Zirai Mücadele İlaçlarında Toksikoloji

4.4. İnsan ve Çevre Sağlığı Yönünden Tarım Alanlarında Kullanılan Bitki Koruma Ürünlerine Karşı Alınması Zorunlu

4.5. Bitki Koruma Ürünleri İle Zehirlenmelerde Kullanılan Tıbbi Antidotlar

4.6. Zehir Danışma Merkezi

4.7. Bitki Koruma Ürünlerinin Ambalajlarında Kullanılan Uyarı İşaretleri

4.8. Zirai Mücadele İlaçlarında Formülasyon Tipleri

4.9. Zeytin Bahçelerinde Kullanılan Zirai Mücadele Alet ve Makineleri

4.10. Teknik Terimler

  1. ZEYTİNYAĞI KİTABI      

6   BÖLÜM 300 sayfa

6.1. Natürel zeytinyağı Üretim Teknolojisi

6.1.1. Hasat zamanının Belirlenmesi

6.1.2. Zeytinin Hasatı

6.1.3. Zeytinin Taşınması

6.1.4. Zeytinin Yağa İşlenmesi

6.1.4.1. Yaprak Ayırma

6.1.4.2. Yıkama

6.1.4.3. Yoğurma

6.1.4.3. Kırma

6.2.3.1. Diktaş Değirmeni

6.2.3.2.Metal Kırıcılar

6.2.2.3. Çekirdek Çıkarma Makineleri

6.1.4.4. Sıvı ve Katı fazların Ayrılması (Dekentör)

6.1.4.5. Separatör

6.1.4.6. Depolama

6.1.4.7. Filitreleme ve Ambalaj

6.1.5. Zeytinyağı İşleme Sistemleri

6.1.5.1. Presleme

6.1.5.2. Dekantasyon

6.1.5.2.1. İki Fazlı

6.1.5.2.2. Üç Fazlı

6.1.5.2. Sinolea

6.1.6. Zeytinyağı İşlemede Yan Ürünler

6.1.6.1. Pirina

6.1.6.1.1. Pirinanın Yağa İşlenmesi

6.1.6.1.1.1. Fiziksel Yöntem

6.1.6.1.1.2. Çözgen Ekstaraksiyon Yöntemi

6.1.5.2. Karasu

6.1.7. Butik Natürel Zeytinyağı Üretimi

6.2. Zeytinyağı ve Pirina Yağı Rafinasyonu

6.2.1. Kimyasal Rafinasyon

6.2.1.1. Deguminig

6.2.1.2. Nötralizasyon

6.2.1.3. Ağartma

6.2.1.4. Deodorizasyon (Distilasyon)

6.2.2. Kimyasal Rafinasyon

6.2.2.1. Deguminig

6.2.2.2. Ağartma

6.2.2.3. Deodorizasyon (Distilasyon)

6.3. Zeytinyağının Bileşimi ve Yasal Düzenlemeler

6.3.1. Temel Bileşenler

6.3.1.1.Yağ Asitleri

6.3.1.2. Trigliseritler

6.3.2. Minör Bileşenler

6.3.2.1. Fenolik Maddeler

6.3.2.2. Steroller

6.3.2.3. Tokoferoller

6.3.2.4. Renk Maddeleri

6.3.2.5. Hidrokarbomlar

6.3.2.6. Mumlar

6.3.3. Türk Gıda Kodeksi

6.3.2.1. Tanımlar

6.3.2.1. Tablolar

6.3.2.1. Etiketleme

6.3.2.1. Duyusal Analizi

6.3.4. Taklit ve Tağşiş

6.3.4.1. Tanımlar

6.4. Zeytinyağının Duyusal Analizi

6.4.1. İyi Bir Zeytinyağı nasıl Olmalıdır

6.4.2. Zeytinyağı Tadımı

6.4.3. Zeytin yağında Yarışmalar

6.5. Zeytinyağı Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri

6.5.1.

6.5.2. Zeytinyağı Tüketiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

6.5.3.

6.6. Zeytinyağı ve Sağlık

6.6.1. Sağlıklı Yağ Tüketimi

6.6.2. Akdeniz Diyeti

6.6.3. Zeytinyağının İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

6.6.3.1. Delice

6.6.3.2. Polifenol

6.6.3.3. EVVO

6.6.4. Zeytin ve Zeytinyağlı Yemekler

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın