ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER

KAHVALTI TABAĞI

Malzemeler

2 dilim kepek ekmeği

2 dilim tuzsuz beyaz peynir domates-salatalık (istediğiniz kadar)

2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı 

5 tuzsuz zeytin

4 fındık

4 ceviz

4 badem

4 kivi

İçecekler

Ihlamur, adaçayı, papatya çayı, yeşil çay. (Siyah çay ve kahve tavsiye edilmez.)

Eğer çok tiryakiyseniz sabahları bir fincan kahveye i çorba kaşığı normal süt ilave ederek içebilirsiniz. Şeker asla kullanılmamalı, yapay tatlandırıcı kullanabilirsiniz ama az miktarda.

          SARDALYE SALATASI

Malzemeler

1 5O gr. konserve sardalye

1göbek salata

1 adet orta boy domates

1 tutam maydanoz

Yarım limon

Siyah ve yeşil zeytin

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve sardalye konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

YENGEÇ SALATASI 

Malzemeler

 200 gr. konserve yengeç (tuzunun alınması için bir müddet sıcak suda bekletin)

1göbek salata

1 adet ortaboy domates

1 tutam maydanoz

Yarım limon

Siyah ve yeşil zeytin

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve yengeç konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

 

AHTAPOT SALATASI

Malzemeler

 200 gr. konserve ahtapot (taze h<l§lanmış daha iyidir)

1 göbek salata

1 adet ortaboy domates

1 tutam maydanoz

Yarım limon

Siyah ve yeşil zeytin

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve ahtapot konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

MİDYE SALATASI

Malzemeler

 200 gr. konserve midye (taze haşlanmış midye daha iyidir)

1 göbek salata

1 adet ortaboy domates

1 tutam maydanoz

Yarım  limon

Siyah ve yeşil zeytin

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve midye konur. Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

TON BALIĞI SALATASI 

Malzemeler

160 gr. konserve ton balığı (yağı iyice süzülecek)

1 göbek salata

1adet orta boy domates

1 tutam maydanoz

Yarım limon

Siyah zeytin ve yeşil zeytin

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine dilimlenmiş domates, maydanoz, zeytin ve ton balığı konur.

Zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

KALAMAR SOTE 

Malzemeler

200 gr. kalamar

100 gr. mantar

1 orta boy soğan

1 orta boy domates

1 adet sivri biber

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

 Yapılışı

Soğan, kalamar ve ikiye kesilmiş mantar bir tavada i O dakika zeytinyağında kavrulur. Küçük kareler şeklinde doğranmış domates, sivri biber ve az tuz eklenip i O dakika daha pişirilir.

BALIK BUĞULAMA

Malzemeler

Yarım kilo balık (istavrit, mezgit, hamsi. .. )

1 orta boy soğan

2 orta boy domates

Limon

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Maydanoz

Yapılışı

İnce doğranmış soğan, domates, maydanoz, limon, balıklarla birlikte bir tepsiye dizilir. Tuz ve zeytinyağı eklenip 160 derecede 30-45 dakika pişirilmek üzere fırına verilir.

KARİDES SALATASI 

Malzemeler

100 gr. karides

Yarım göbek salata

1 adet orta boy domates

1 adet salatalık

1 tutam maydanoz

1/2 limon

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Göbek salata kalın parçalar halinde doğranır. Üzerine daha önceden sıcak haşlanmış karides konulur. istenilen şekilde dilimlenmiş domates, salatalık ve maydanozla süslenir. Salatanın üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI BİBER

Malzemeler

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet yeşil dolmalık biber

60 gr. kabuklu pirinç (I çay bardağı)

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık

1 tatlı kaşığı kuş üzümü

1 tutam maydanoz

2 tatlı kaşığı zeytinyağ

2 dilim limon

Tuz, karabiber, nane, tarçın

Yapılışı

Pirinç i gece az tuzlu ve ılık suda bekletilir. Suyu süzüldükten sonra i saat dinlendirilir. Soğan rendelenip dolmalık fıstıkla beraber zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur. Pirinç eklendikten sonra 15 dakika kavrulur. Üzüm ve baharatlar ilave edilip birkaç kez karıştllıp ocaktan alınır. Maydanoz ince ince kıyılıp karışıma eklenerek karıştırılır. Hazırlanan harç ile dolmalar doldurulup fırın tepsisine alınır. Dolmaların yarısına gelecek kadar su, zeytinyağ, ve limon dilimi eklenip daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir.

 ZEYTİNYAĞLI YAPRAK DOLMA

Malzemeler

12 adet taze yaprak

60 gr. kabuklu pirinç (I çay bardağı)

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık

2 dilim limon

1 tutam maydanoz

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tuz, karabiber, nane, tarçın

1 tatlı kaşığı kuş üzümü

Yapılışı

Pirinç i gece ılık ve az tuzlu suda bekletilir. Suyu süzüldükten sonra bir saat dinlendirilir. Soğan rendelenip dolmalık fıstıkla birlikte pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur. Pirinç eklendikten sonra 15 dakika daha kavrulur. Üzüm ve baharatlar ilave edilip birkaç kez karıştırılır. Karışım ocaktan alınıp, ince ince kıyıimış maydanoz eklenir. Yaprak i O dakika sıcak suda haşlanır. Hazırlanan harç ile yapraklar sarılır. Üzerini örtecek kadar su, limon dilimi ve i tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip yaklaşık 15 dakika pişirilir.

TAVUKLU SALATA

Malzemeler

150 gr. göbek salata

100 gr. pişmiş tavuk göğsü

1adet orta boy domates

1adet salatalık

1 tutam maydanoz. lj4limon

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Göbek salata kalın dilimler halinde kesilip tabağa alınır. Üzerine küçük parçalara ayrılmış tavuk eti konulur.

Dilimlenmiş domates ve salatalık tabağın kenarlarına istenilen şekilde dizilip, salatanın üzeri maydanozla süslendikten sonra zeytinyağı ve limon suyu gezdirilip servis edilir.

AKDENİZ SALATASI

Malzemeler

5-6 yaprak kıvırcık

Tuzsuz beyaz peynir (2 dilim)

1 adet portakal

1 adetelma

6 adet zeytin

1 tutam dereotu. 1/4 limon

2 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

Kıvırcık yaprakları tabağa dizilir. Portakal, elma, peynir küçük kareler şeklinde kesilip tabağa istenildiği şekilde dizilir. Zeytin ile ince kıyılan dereotu salataya eklenir. Üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilip servis edilir.

 

KALAMAR YAHNİ

Malzemeler

750 gr. kalamar

3-4 adet orta boy kabuklar soyulmuş domates

3 adet büyük boy kırmızı soğan

4 diş sarmısak

1 yemek kaşığı tepeleme dolu salça

1 yemek kaşığı taze kekik

1 yemek kaşığı taze mercanköşk

1 adet defne yaprağı

1 çay bardağı zeytinyağı

150 ml. şarap , tuz

Hazırlanışı

Balıkçıda kalamarların içlerini temizletin. Gövdesini halka halka, kollarını küçük küçük doğratın.

Genişçe bir tavaya zeytinyağını koyun ve halka halka doğradığınız soğanlarla, yıkadığınız kalamarları kavurun.

Soğanların rengi dönünce, soyulup doğranmış 3-4 domates, doğranmış 4 diş sarmısak, mercanköşk, kekik ve defneyi ekleyin.

Üzerine 150 ml. kırmızı şarap ekleyip bir kısmı buharlaşınca biraz salça ile kalamarların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.

Kısık ateşte ağzı kapalı olarak 1 saat pişirin.

Pilavla servis yapabilirsiniz.

Bu tarifi ilk defa denediğim için verilen ölçüleri oranlı olarak azaltarak az miktarda yaptım. Sonuca bakınca bu bizi doyurmaz dedim ve spagettiyle karıştırdım. Ortaya çok lezzetli bir kalamarlı spagetti çıktı.

FAVA

Malzemeler

1 su bardağı + 1 su bardağından iki parmak eksik kuru bakla içi

4 su bardağı su

1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay bardağı sızma zeytinyağı

1 diş sarmısak

bir avuç dereotu

1 orta boy havuç

1 orta boy kırmızı soğan yada normal kuru soğan

1 adet büyükçe limon

tuz

Hazırlanışı

Kuru baklaları iyice yıkayın ve bir tencereye, fazla iri olmayacak şekilde doğranmış soğan ve havuçla beraber koyun.

Hepsini 4 su bardağı su ile 45 dakika haşlayın.

Ocaktan indirin. İçine 1 yemek kaşığı sızma yağ, tuz ve sarmısak ekleyin.

Bütün malzemeler püre olacak şekilde el blendırından ya da tel süzgeçten geçirin.

24 x 24 kare bir borcamın ya da herhangi bir kalıbın içini suyla yıkayın ve malzemeyi bunun içine dökün.

Soğuyup katılaşana kadar 2-3 saat bekletin.

Servis yapacağınız zaman düz bir tabağa ters çevirin ve üzerine sızma zeytinyağı ve limon suyunu ekleyin. Dilim dilim kesin.

Dereotunu isterseniz küçük küçük doğrayıp favanın üzerine yayın, isterseniz her dilimin yanına birer sap ekleyin.

İMAM BAYILDI

Malzemeler

8 adet patlıcan (küçük ve çekirdeksiz olanlarından)

1 adet en büyük boy kuru soğan

2 adet taze sivri biber

4 adet orta boy, olgun ve kıpkırmızı domates

3 adet sarımsak

1 avuç taze nane

1 avuç maydanoz

sıvıyağ

zeytinyağı

tuz

3 adet kesme şeker

Hazırlanışı

Fırını 200 derecede ısıtın.

Patlıcanların kabuklarını sebze soyacağıyla tamamen soyun. Sap bölümündeki yeşil kısımları kesin ama sapını bırakın.

Patlıcanların acısının gitmesi için onları tuzlu su dolu bir kabın içinde 15 dakika bekletin. Bu süre sonunda yıkayın, hafifçe sıkıp suyunu süzdürün ve kağıt havluyla kurulayın. Bıçakla birkaç kere delin.

Patlıcanları bir fırın kabına tek sıra halinde dizin. Üzerine bolca sıvı yağ dökün. Fırına yerleştirin ve yumuşayana kadar fırında kızartın. Bıçak saplayarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bıçak kolayca giriyorsa yumuşamış demektir.

Bu arada soğanları piyazlık doğrayın ve 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber şeffaflaşana kadar pişirin. Çekirdekleri çıkarılmış ve ince halkalar halinde doğranmış biberleri ekleyin. Biraz kavurun.

Domatesin kabuklarını soyun ve küçük küpler şeklinde doğrayın. Sarmısakları ve domatesleri; soğanlı, biberli karışıma ekleyin. Hepsini 5 dakika kadar orta ateşte pişirin. Tuzu ve şekeri serpiştirin.

Ardından doğranmış nane ve maydanozu ekleyin. Biraz alt üst yapın ve ocağın altını kapatın.

Patlıcanları ortalarından, çok derin olmayacak şekilde, bir bıçak yardımıyla kesin. Tatlı kaşığıyla hafifçe bastırarak ve iteleyerek bir yuva yapın.

İçine domatesli iç malzemelerini koyun. Üzerine zeytinyağı gezdirin ve 1 kahve fincanı kadar sıcak su ekleyin.

Tekrar fırına koyun ve 45 dakika kadar pişirin.

Ilıyınca, güzel bir servis tabağına dizin ve servis yapın.

BARBUNYA PİLAKİ

Malzemeler

500 gr. kabukları ayıklanmış taze barbunya

1 adet havuç

1 adet orta boy patates

1 büyük kuru soğan

1 tatlı kaşığı tepeleme dolu , salça

3 diş sarmısak

yarım su bardağı zeytinyağı

1 adet limon

1 tatlı kaşığı silme , tozşeker

tuz

süslemek için dereotu yada maydanoz

Hazırlanışı

taze barbunyaları tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.(yada 250 gr. kuru barbunyayı bir gece suda bekletin ve aynı işlemi yapın.) süzdürün ve bekletin.

tencereye zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanları ve küp küp doğradığınız havuçları ekleyip pembeleştirin.

doğradığınız sarmısağı ve salçayı ekleyin, biraz kavurun ve 1 su bardağı kaynar su döküp karıştırın.

küp küp doğradığınız patatesi ekleyin ve bir miktar yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.

barbunyaları, limon suyunu ve toz şekeri ekleyin.

barbunyaların üstünü iki parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip, suyunu çekip, yağına kalana kadar pişirin.

yemeği dinlendirip servis tabağına aktarın ve doğranmış dereotu ya da maydanozla süseyin

yanında limonla servis yapın.

Kitapta salça yerine domates de kullanılabileceği yazıyor ama ben domatesi yakıştıramadım. Sizce ?

ayrıca kereviz de ekliyor.

Barbunyalar önce tuzlu suda kaynadığı için tuzu içine çekiyor.Yemeğe tuz eklerken abartmayın.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Malzemeler

10 adet orta boy dolmalık biber

1 adet büyük domates – kapak olarak kullanılacak

1 su bardağı pirinç

1 adet büyük kuru soğan

2 tatlı kaşığı tepeleme dolu kuru nane

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

4 adet taze soğan

6 adet çağla, çekirdekleri çıkarılmış , küçük küçük doğranmış

7-8 adet tüm çağla

1 adet küçük limonun suyu

1 su bardağı zeytinyağı

2 su bardağı kaynar su

1 tatlı kaşığı toz şeker

Tuz

Hazırlanışı

Tencereye, zeytinyağını ve küçük küçük doğradığınız kuru soğanı koyun ve orta ateşte soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun.

Pirinci, berrak su akana kadar bir süzgecin içinde iyice yıkayın, süzdürün ve tenceredeki malzemelerin üzerine ekleyin.

Pirinç tencereye hafifçe yapışana kadar kavurma işlemine devam edin.

Doğradığınız çağlaları, tuzu, şekeri ve kuru naneyi ekleyip karıştırın

1 bardak sıcak suyu malzemenin üzerine döküp , tencerenin kapağını kapatın.

Suyunu çekince, tencereyi ocaktan alın. Doğradığınız taze soğanı, maydanozu, dereotunu ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kapağı hafif aralanmış olarak 15 dakika dinlendirin.

Biberlerin kapaklarını kesin. İçindeki taneleri iyice temizleyin ve yıkayıp süzdürün.

İç malzemesinden, tatlı kaşığıyla biberlerin içine doldurun. Pişince taşmaması için, ağzından 1 parmak eksik doldurmayı unutmayın.

10 parçaya dilimlediğiniz domatesleri, biberlerin ağzına kapatın.

Fırın kabına, yatay olarak sıkı sıkı yerleştirin. Aralarına 7-8 adet çağla serpiştirin.

Kalan 1 bardak suyu fırın kapına dökün ve bir miktar zeytinyağını parlaklık vermesi için biberlerin üzerine gezdirin.

Önceden 180 derece ısıttığınız fırında, suyunu çekip, üzerleri kızarana kadar pişirin. Üstü kızaran biberleri çevirirseniz altta kalan taraflarıda kızarır. Bu yaklaşık 1 saat ya da 1 saat 10 dakika sürebilir.

ENGİNAR

Malzemeler

12 küçük ya da 6 büyük boyda enginar

Limon suyu – (büyükçe bir limonun yarısının suyu yada daha fazlası)

1 (cup) su bardağı zeytinyağı

İç Malzemeleri

3 tepeleme yemek kaşığı, ince doğranmış maydanoz yaprağı

3 tepeleme yemek kaşığı ince doğranmış taze nane

3 diş sarmısak, deniz tuzuyla ezilmiş (ben sarmısak yerine 4 adet taze soğan kullandım.)

6 yemek kaşığı zeytinyağı

taze öğütülmüş karabiber

1.5 limon, dilimlenmiş

Hazırlanışı

Enginarların bütün yapraklarını tek tek koparın. Eğer sap kısmı narinse sert dış kabuklarını soyun ve3 cm. yüksekliğinde bırakın. Eğer sertse sapını kesin. Ortada kalan tüylü bölgeyi çay kaşığıyla kazıyarak iyice temizleyin. Kararmaması için limonla ovalayın. Keskin bir bıçakla enginarın kenarlarını düzgünce kesin ve limonlu su dolu kabın içine atın.

İç malzemesi için; limon haricindeki bütün malzemeyi karıştırın ve temizlenmiş enginarların içine sıkıştırarak koyun.

Bütün enginarların yanyana sığacağı genişçe bir tencereye, doldurulmuş enginarları oyuk kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde içlerindeki malzeme, pişerken dağılmaz.

Tenceredeki malzemenin üzerine zeytinyağını, limon suyunu ve bir miktar tuzu gezdirin. Enginarların üçte birine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve tencerenin ağzını kapatarak 30 dakika civarında kısık ateşte pişirin. Bu süre enginarların ebadına ve tazeliğine göre değişebilir. ( ben 40 dakika pişirdim)

Bıçağı enginara sapladığınızda kolayca kesiliyorsa pişmiş demektir.İ deali tenceredeki yağın kremalize olduğu halidir.

Soğuduktan sonra enginarlar ters çevirip içindeki malzemeyi göstererek, dilimlenmiş limonla servis yapın. Sapları duruyorsa pişdiği şekilde de servis yapabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

Malzemeler

600 gr. taze bakla

Yarım demet dereotu

1 çay bardağı zeytinyağı

1 silme tatlı kaşığı un

1 su bardağı oda sıcaklığında su

Tuz

1 adet büyük boy kuru soğan

2 adet kesme şeker

Hazırlanışı

Baklaları öncelikle temizce yıkayın. Uçlarını kesin ve boylarına göre 2-3 parçaya bölün.

Bir tencerede yağı kızdırın ve küçük küçük doğranmış soğanları rengi sararana kadar bir miktar tuzla ve şekerle kavurun. Tuz ve şeker soğanın çabuk sararmasını sağlar.

Baklaları ekleyin. Tahta kaşıkla hepsini karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika kadar baklaları sarartın.

Sürenin sonunda oda sıcaklığındaki suya 1 tatlı kaşığı unu ekleyin. Topak kalmaması için iyice karıştırın. Suyu, tencereye ekleyip, hafifçe tencereyi sallayın. Tencerenin kapağını kapatın.

Baklaların boyutuna göre 50 -60 dakika kadar, tencerenin kapağını hiç açmadan orta ateşte pişirin. Bu sürenin sonunda suyunu çekecek ve yağına kalacaktır.

Ocağın altını kapattıktan sonra baklalar soğuyana kadar bekleyin. Servis tabağına alın. Üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve ince doğranmış dereotu serpiştirerek servis yapın

 

HİNDİBA – RADİKA SALATASI

Malzemeler

Yarım kilo hindiba

1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

1 adet limon

1 diş sarmısak

tuz

Hazırlanışı

Hindibaların kötü yapraklarını ayıklayın ve kalın saplarını kesin.

Hindibaları tuzlu kaynar suyun içinde 4-5 dakika haşlayın.

Süzdürüp, buz gibi soğuk suyun altından geçirin ve suyunu sıkın.

Bir servis tabağına koyup, limon suyunu, zeytinyağını, ezilmiş sarmısağı ve tuzunu ekleyin.

Tarator sosla servis yapın.

Eğer hindiba kartlaşmış ise pişirme süresi daha uzun sürebilir. Pişirme esnasında kontrol etmekte fayda var.

TARATOR SOS

Malzemeler

1 kahve fincanı çam fıstığı

1 çay fincanı sızma zeytinyağı

yarım çay bardağı su

iki avuç ıslatılmış ekmek içi

1 diş sarmısak

1 adet limon

tuz

Hazırlanışı

Öncelikle çam fıstığını öğütücüden geçirin ya da bir havanda dövün. Sarmısağı, zeytinyağını ve ekmek içini ekleyin. Tekrar öğütün.

Ayrı bir kaseye alın. Limonu, suyu ve tuzu ekleyip boza kıvamına getirin.