ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI

Zeytin

100 gr Miktarları Yeşil Zeytin Siyah Zeytin
ENERJİ  144 kalori   207 kalori
YAĞ  13,5 gr   21 gr
KARBONHİDRAT  2,8 gr   1,1 gr
PROTEİN  1,5 gr   1,8 gr
KALSİYUM  90 mgr   77 mgr
DEMİR  2 mgr   1,6 mgr
A VİTAMİNİ  300 ünite   60 ünite
SODYUM  14 mgr   16 mgr
POTASYUM  26 mgr   30 mgr
MAĞNEZYUM  17.4 mgr   21.8 mgr
LİF  3 gr   4 gr
KOLESTEROL  0   0

Her iki zeytin türünde daha düşük miktarlarda, diğer vitaminler ve mineraller de bulunmaktadır. Eser miktarlarda BI ve B2 ile 0,01 mg. B6 vitamini, ayrıca Folik asit ve E vitamini içerir.                                                                                                                       

Zeytin önemli bir yağ kaynağı olduğu gibi A Vitamini, Demir, Kalsiyum bakımından da önemlidir.

Zeytin ile zeytinyağı tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir.

Zeytin ile zeytinyağı kanseri önleyici maddeler içermektedir.

Zeytin ile zeytinyağı bedenimizdeki kireçlenmeleri önler.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, insan vücudu için gerekli olan “E Vitamini” kaynağı ve yüksek kalori (16 ml’ de 120 kalori) içeren ve meyve suyu gibi natürel tüketilebilen tek yağ olma özelliği ile kendine has renk, koku, tat ve aromasıyla beslenmede çok önemli bir konuma sahiptir.

Zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi halinde başta “kanser” olmak üzere şeker ve tansiyon gibi bazı hastalık riskini azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sindirim sistemi, kemik yapısı, beyin ve sinir dokuları üzerinde çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır.

Zeytinyağı, Kalp-damar hastalıklarında temel risk faktörü olan kolesterolün, damar tıkanıklığına yol açan “LDL” bileşenini azaltıcı rol oynarken, yararlı ve koruyucu olan “HDL” bileşenini değiştirmez. Bu özelliği ile kalp sağlığı açısından en uygun yağdır.

Zeytinyağı, kan hücrelerinin kümeleşmesinde rol oynayan faktörlere karşı etki göstererek kan damarlarında pıhtılaşma “risk”ini azaltmaktadır.

Zeytinyağı, Sıcak ve soğuk tüketildiğinde mide asitliğini azaltarak gastrit veya düodenal ülserlere karşı koruyucu bir rol oynamaktadır.

Zeytinyağı, Safra salgısını canlandırıcı, safra kompozisyonunu düzenleyici ve safra kesesinin boşalmasını sağlayıcı özellikleri ile safra taşı oluşumunu azaltmakta ve taşların erimesine yardımcı olmaktadır.

Zeytinyağı, Bağırsaklar tarafından en iyi emilen yağdır ve bağırsaklardan geçişi düzenleyici özelliği vardır. Tüm yağlar arasında en dengeli kimyasal pozisyona sahip olduğundan kemik mineralizasyonunun iyileşmesini sağlamakta ve normal kemik gelişimine yardımcı olmaktadır.

Zeytin yağında yaklaşık % 80 oranında bulunan “Oleik asit” insan sütündeki en önemli yağ asididir ve doğumdan hemen sonra bebeğin sinir dokularının gelişimini sağlamaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde 6/1 oranında gerekli olan “Linoleik-Linolenik asit” oranı zeytin yağında optimum seviyede bulunduğundan, bebek bekleyen veya emziren annelerin beslenmesinde en uygun yağdır.

Zeytinyağı, dokuların yaşlanmasını önlemekte ve yaşlanmanın beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azaltmaktadır.

Zeytinyağı, Mükemmel kimyasal yapısı ve önemli ölçüde antioksidan içermesi ve yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı olması sebebiyle kızartmalarda rahatlıkla kullanılabilecek en sağlıklı yağdır.

Zeytinyağı kandaki LDL kolesterolünü azaltırken HDL kolesterolünü artırır, kalp hastalığı riskini azaltır.

Zeytinyağı içerdiği yağ asitleriyle ana sütününkine eşdeğerli olup çocuklarda kemikleri güçlendirir.

Zeytinyağı trigliserid metabolizmasına olan tesiriyle deri, kalın bağırsak ve meme kanseri riskini azaltır.

Zeytinyağı mide üzerine olan tesirleri sebebiyle ülser oluşma riskini azaltırken, mevcut ülserin de iyileşmesini kolaylaştırır.

Zeytinyağı sindirimi kolaylaştırır, sindirim için gerekli olan mide asitlerini azaltmaz, sindirime yardımcı olan salgıları destekler.

Zeytin ile zeytinyağı kabızlığı önleyerek, bağırsakların daha düzgün çalışmasını sağlar.

Zeytinyağı safra kesesinin düzenli boşalmasını sağlaması sebebiyle kesede taş oluşma riskini azaltır.

Zeytinyağı inflamatuar sitokinler üzerindeki düzenleyici tesiri ile romatoid artrit gibi otoimmün hastalık oluşumunu azaltır.

Zeytinyağı içerdiği çok sayıdaki antioksidan maddeyle hücrelerimizi yeniler, doku ve organlarımızın yaşlanmasını geciktirir.

Zeytinyağı güzelliğimize katkıda bulunur, cildimizi ve saçlarımızı besler, cildin canlılığını ve saçlarımızın gürleşip parlamasını sağlar.

Zeytinyağı zaten halk arasında da yıllardan beri birçok saç ve deri hastalığında kullanılmaktadır.

Zeytin Ağacı,

Zeytin ağacının yaprağı eczacılıkta tansiyon düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.

Zeytin ağacının yaprağı ilâç ve kozmetik sanayisinde katkı maddesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Zeytin, zeytinyağı ve zeytin materyalinin henüz keşfedilmemiş başka özelliklerinin de olduğuna inanılmaktadır bu özellikler ortaya çıktıkça, tüketimi daha da artacak yeni ilâç, tedavi metotlarının geliştirilmesi için yol gösterici olacaktır.