Abidin Tatlı
Zeytinyağı Akademisi
Zeytine Dair Dergi İmtiyaz Sahibi

Başlarken,

Gönlüne ‘bir damla bi dünya’ düşenler, zeytin sevdalıları olarak ortak bir hayalle 2019 Mayıs’ında İstanbul’da bir araya geldik. 30 yılı aşkın tecrübelerimizden harmanladığımız fikirlerimizi rengarenk koyduk ortaya.

Ne güzel şey her türlü farklılıklara rağmen bir olabilmek, bir amaç için yan yana, omuz omuza yürüyebilmek, birbirini gerçekten dinleyebilmek, görebilmek ve destek olabilmek…

Yıllardır hayalini kurduğumuz bütünleşmeyi, kucaklaşmayı, güç birliğini kurabilmek için ne çok bekledik bir bilseniz!

Hayalimiz, bilgimizi ve tecrübemizi paylaşabilmek, birleştirici ve çözüm üretici bir pusula olabilmekti ve bunu gerçekleştirebilmek için 2 yılı aşkın süredir dur durak bilmeden

çalıştık.
Bugüne kadar düşünülüp yapılamayanları yapmak, sektördeki bilgi karmaşasına

çözüm, sorunlara çare bulabilmek için yürüdüğümüz bu yolda bir ilki gerçekleştirmenin haklı gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Türkiye’nin ilk Üniversite – Kamu – Sektör iş birliği katkısıyla: İlk yıl,

birinci basamakta ulusal sektörün, 2 ile 5 yıllık hedefle kendi binasında ve kendi kadrosuyla

ikinci basamakta uluslararası sektörün ihtiyacı olan bütün eğitimleri verebilecek düzeyde

bir Zeytinyağı Akademisi ile karşınızdayız.

Zeytinyağı Akademisi’nin amacı, sektörün tüm kesimlerini birleştirmek, sektörün sorunlarına ortak akılla çözüm üretmek ve bu sayede ülkemiz zeytinciliğini geliştirmek ve layık olduğu onurla tahtına oturtmaktır.

Zeytinyağı Akademisi, kuruluşundan itibaren ülkemiz zeytin, sofralık zeytin ve zeytinyağı sektörünün ulusal ve uluslararası düzeyde yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu öngörmektedir. Büyümenin ilk ayağı olan zeytin tarımında ivme, gıda güvenliği, çevre koruma ve pazarlamada serbest rekabet koşulları sağlanarak tüketimin ve dış ticaret hacminin artmasıyla muhakkak karşılığını bulacak; Türkiye, dünya zeytinciliğinde kaliteli sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi ve adil ticaret hedefiyle büyük bir aktör olacaktır.

Unutulmamalıdır ki; zeytin üretiminde kaliteli ham dane, pazarlamada işleme teknikleri, kaliteli bileşenler, nihai tüketim ve ihracatta katma değeri yüksek ürün eldesi, sektörel istihdam, bunların gerçekleşmesi için de doğru BİLGİ ve doğru EĞİTİM şarttır.

Zeytinyağı Akademisi’nin ana misyonu, “Ulusal ve Uluslararası Paydaşlar Zeytincilik Sektörü”nün tüm ana ve yan kolları ile hızla büyümesini temin edecek düşünsel ve eylemsel altyapının kurulmasına, kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında ortak akıl ve ortak bir adres yaratarak ulusal ve uluslararası zeytinciliğin yapısal gücünün geliştirilmesine, ürünün tanıtımına, markalaşmanın teşvik edilmesine öncülük etmektir.

www.zeytinyagiakademisi.org

Akademide yapılacak çalışmalar zeytin, sofralık zeytin ve zeytinyağı üretimi, tüketimi ve ticaretinin geliştirilmesine, üretimin kayıt altına alınmasına, üretici, sanayici, iç ve dış pazar entegrasyonunun sağlanmasına katkı sunacaktır. Avrupa Birliği Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Piyasa Düzenine uyumun gerçekleştirilmesine, sektörle ilgili piyasa koşulları ve uluslararası gelişmeler ışığında planlar oluşturarak dünya rekabetinin arttırılmasına zemin hazırlayacaktır. Sektörün sorunlarını Avrupa Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’na raporlar halinde ileterek acilen çözüme kavuşturulmasına yönelik gerekli raporları ilgili kurullara sunacaktır.

Zeytinyağı Akademisi sektörde üreticisi, tüketicisi, tüccarı, sanayicisi, ihracatçısı; sivil toplum kuruluşları, üniversiteleri, ilgili bakanlıkları, kamu ve araştırma kuruşları ile bu ortak platforma zeytin ve zeytinyağı farkındalığına ısrarla vurgu yaparak gerekli her türlü tadım, tanıtım ve teknolojileri eğitimini farkındalık esası ile ulusal ve uluslararası düzeyde yapmaktadır.

Öncelikle Zeytinyağı Akademisi İç Hizmet Eğitimleri ve Zeytinyağı Akademisi Panel Kalibre çalışmalarımız başlatılmıştır. Eğitimlerimizin ilki 18 Eylül 2021’de akademi merkezinde başlayacak olup kalibre ekibimiz bir yıllık eğitim numunelerini kalibre etmiştir.

Ülkemizde ve dünyada en etkin birim olmayı hedeflemekteyiz.

Zeytinyağı Akademisi ülkemizin seçkin öğretim üyeleri, uluslararası zeytin ve zeytinyağı sektöründe ülkelerini en üst düzeyde temsil eden uzmanlar, alanlarında başarılı çalışmaların altına imza atmış değerli hizmetlerini esirgemeyen kamu ve özel sektör çalışanları ile; toplamda yüz civarında akademisyen, uluslararası uzman, sektör çalışanı ve bileşenleri ile hizmet vermeyi hedeflemekteyiz.

Bütün bunların yanında, Bilim Kurullarımızdan ve Uluslararası Paydaşlarımızdan gelen makaleleri, sektörden gelen haberleri de yayımlayacağımız ve dört ayda bir olmak üzere yılda üç sayı çıkaracağımız ‘ZEYTİNE DAİR ‘hakemli’ dergimizle sizlerin gözü kulağı olma bilinci ile, Zeytinyağı Akademimizin ve Zeytine Dair dergimizin sektörümüze ve insanlığa hayırlı olmasını dilerim.

Ayrıca bütün bunların ortaya çıkması için emeklerini esirgemeyen Bilim ve İstişare Kurulumuza, Eğitim Kurullarımıza, Ulusal ve Uluslararası Paydaşlarımıza, dergimizin kurullarında görev alan ve yazılarıyla destek bütün yazar ve hocalarımıza, Destek Kurulumuza, sektör ve sektör temsilcilerimize, herhangi bir görev almadan emeğini ve desteğini bizlere sunan gizli kahramanlara teşekkür ediyorum.

Saygılarımla…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın