ZEYTİNYAĞI SÜTÜ KOCAMAN BİR YALAN 

Sevgili zeytin Dostları.
Yine enteresan bir konu sizlerle paylaşmak istiyorum,
Son zamanlarda biz zeytin sütü diye bir şey çıktı. Halbuki böyle bir tanım yoktur. Türk gıda kodeksine göre zeytinyağının sınıflandırmasında yeri yoktur.
Piyasada var olan zeytin sütü diye satılan ürün ticari zekanın bir ürünüdür.
Zeytinyağını başka bir şeymiş gibi anlatıp satmaktır.
Tüketici bilmediği için kandırılmaktadır.

Her türlü terör oluyor da gıda terörü olmuyor mu? Asında son yıllarda özellikle bu dönemde en büyük terör gıda ve sağlık üzerinden yapılıyor. Bunu yapanlara terörist deniyor değil mi? Gıda teröristleri oluyorlar işte bu şaklabanlar.

Ne yazık ki piyasada fahiş fiyatla satılan ve tamamen insanlarımızı kandırmaya yönelik olarak pazarlanan zeytin sütü kocaman yalandır.
Zeytinyağında en kaliteli olarak tabir edileni soğuk sıkım natürel sızma zeytin yağlarıdır.
İlk sıkımda preslemeyle elde edilen veya en düşük ısı seviyesi uygulanan bu yağlar 1. sınıftır.
Ardından 2. tur zeytinyağı sıkımı yapılır ve yine 30-35 derece arası bir sıcak su zeytin hamuruna verilir yapılan her sıkım mevcuttur.
Anlatıldığı ya pazarlandığı gibi değil.

Zeytin sütü diye bir şey yok..https://www.olivasa.com.tr/product-category/squlane-urunler/

Çünkü zeytin ağaçtır, ağaç bir bitkidir. Sütü bitkiler değil hayvanlar üretir.
Aslına bakılırsa zeytin sütü diye anlatılan taş kırma – sulu baskı sistemlerde bulunan zeytin hamurunun beklediği teknenin üzerinde biriken zeytinyağına zeytin sütü diye tarif ediyorlar.
Takriben zeytin hamurunun üzerinde biriken bir yağ çıkar. Bu yağın içerisinde karasu ve posa da mevcuttur. Hemen tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde bekledikçe posa tadı hakim olur. Ayrıca içerisinde yoğun bir şekilde klorofil barındırdığı için ışıkla temas halinde klorofiller parçalanır ve oksidasyon olur. Sıcak sıcak bir şişeye konduğunda ise bazen ekşime yapar.
Ayrıca çoğu zaman da en son kalan posaya yani fabrika tabiriyle pirinaya artık ısı verilmez çünkü hamurda çok az yağ kalmıştır işte bu hamur çuvallara veya keçeden yapılan bezlere konulur uygun bir yere asılır bezende üzerine hafif ağırlık bırakılır. Zamanla bu zeytin hamuru artık çürümeye, mikrop üretmeye başlar ayrıca hamurdan çıkan yağda açık havaya uzun süre maruz kaldığı için tadı ağırlaşır, çürüyen posadan da yüksek asitli ve kalitesi çok düşük yağ çıkar.

İşte geldik mevzunun asıl kısmına. Eskiden üreticinin kızartmalarda, sabun yapımında kullandığı bu yağşimdilerde çok yüksek fiyatlarla zeytin sütü veya zeytinyağı sütü olarak satılmaktadır.

Şimdi anladınız mı zeytin sütü denen KOCAMAN bir YALANIN nasıl üretildiğine.

Siz ce yalandan üretim ne kadardır.
Takriben 1 tonluk hamurdan en fazla 4 – 5 kilogram zeytin sütü dedikleri ürün hamurun üzerinde biriken yağdır. 1 ton zeytinden ortalama 5 kilogram üretildiği planlamalıdır

Kısaca kaç ton işlerler diye hesap yapalım mı?
Günlük 20 ton seviyelerinde işlerler. Yani 20 tondan 100 kilogram zeytinyağı çıkarırlar.
Yılda 60 gün çalıştıklarını hesaplarsanız 6000 kilogram (6 ton) ürün elde edersiniz.
İşte size bu kadar hayali bir ürerim ve hayali bir kazanç vardır.
Unutulmamalıdır ki; en iyi zeytinyağı natürel sızma zeytinyağıdır.

Sağlıkla,
Afiyetle kullanmanız dileklerimle.
Saygılarımla…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın