Zeytin çekirdeği yutmanın yararları nelerdir?

Sevgili Zeytin Dostları.
Gerek inanışımızda gerekse bilim dünyasında zeytinin yaprağından tutun da yağına kadar şifa kaynağıolduğunu biliyoruz. Son dönemlerde zeytin çekirdeğinin faydalı mı yoksa zararlı mı olup olmadığı oldukça merak konusu oldu. Bu konuda uzmanlar ikiye ayrılıyor:
Uzmanların bir kısmı zeytin çekirdeğinin sindirilebildiğini ve insan sağlığına birçok önemli faydası olduğunu söylese de bazıları da zeytin çekirdeğinin mideyi yorduğunu ve ona aslında zarar verdiğini söylüyor.

Gelin, iki tarafı de dinleyelim ve kararı siz verin.

Zeytin çekirdeğinin yapısı selüloz içerdiği için çok serttir. Çiğnenerek yenilmesi mümkün değildir. Fakat sindirim enzimleri ve mide asitleri tarafından zeytin çekirdeğinin eritebile bileceği savunulmaktadır.
Zeytin gerek yağı ve yaprağı gerek çekirdeği ile yutulduğunda birçok rahatsızlığa iyi geliyor denmektedir. Birçok uzmana göre, düzenli olarak tüketilen zeytin çekirdeğinin; kanser, basur, kabızlık ve prostata iyi gelmektedir.
Uzman doktorlara göre, zeytin çekirdeği yutulduğunda kısaca;
Basur ve prostat problemlerine çözüm oluyor.
Kanserli hücre oluşumunu engelliyor.
Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.
Kabızlık problemini çözüyor.
Mide yanmasını önlüyor.
Diye birtakım arkadaşlarım savunmaktadır.

Oysa ben 30 yıldır sektör içerisinde çalışmalarımla; bilim ve tıp camiasındaki istişarelerimle zeytin çekirdeği yutmanın doğru olmadığına inanmayanlardanım.

Çünkü; bütün bu faydalar için en mükemmel kriterlerde natürel sızma zeytinyağı ve natürel zeytin üretirken, bu kaliteyi doğru kullanmak için mücadele eterken, bütün iksiri içinde barındırdığını bilmemize rağmen İyi Bir Natürel Sızma Zeytinyağı tüketmeni çok daha mantıklı ve doğru olduğunu savunanlardanım.
Zeytin çekirdeğini yutmak sünnettir denmekte. Ancak, peygamber Efendimiz ‘in (ASM) zeytin çekirdeğini yuttuğu ya da yutulmasını tavsiye ettiğine dair herhangi bir rivayet yoktur.
Zeytin çekirdeğini toz haline getirerek tüketebilirsiniz. Günümüzde pek çok kişinin tartışmalı besin kaynaklarından birisi olarak gördüğü zeytin çekirdeği konusunda bazı kesimlerin halen söz konusu çekirdeklerin bütün halleriyle tüketilmemesi gerektiğini söyledikleri bilinmektedir. Toz şeklinde tüketimi daha sağlıklı bulan bu kesime göre çekirdeklerin bütün halde yutulması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Zeytin çekirdeği yutmanın mideye ve sindirim sistemine faydalarını savunanların yanı sıra zeytin çekirdeği yutmanın zararlı olduğunu söyleyenlerin sayısı da çok.

Aslına bakacak olursak bunun altında asıl olarak sofralık zeytinlerin işleme sırasında yapısının değiştiği ve iyileştirme etkisini kaybettiği görüşü yatmaktadır. Başka bir ifade ile piyasada satılan zeytinlerin çekirdekleri sağlığa fayda sağlamadığı gibi mideyi de çok fazla yorarak ona zarar vermektedir. Hatta apandisit gibi hastalıklara davetiye çıkarttığı tıp camiasında ifade edilmektedir.
Halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bilgidir. Aslına bakarsanız zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu oldukça fazla yorar. Çünkü insanların yuttuğu zeytin çekirdekleri, çoğu zaman sofralık zeytinlerin çekirdekleridir. Oysa bu zeytinler fermente olmuştur. Yani çekirdekteki embriyoda bulunan bütün faydaları bozulmuş olur.

Bilimsel araştırmalar sonucunda ise;
Zeytin çekirdeğinin dış kabuğunun içeriğinin selüloz ağırlıklı olduğu, sindirim sistemini zorladığı, işleme sırasında vücuda yararlı bir şey kalmadığını tespit edilmiştir.

Yaptığımız araştırmalarda, çekirdek içindeki zeytin ağacının embriyosu içindeki etken maddelerin HPLC analiz sonuçlarına göre, salamura işlemiyle fermente olduğu ve yapısının değiştiğini, iyileştirme etkisini kaybettiği tespit edilmiştir.

Normal zeytin meyvesinden çekirdeği ayırıp, kırıp ve içi yenildiğinde etken maddelerin (Nüzhenid, tirasol ve hidroksitrasol) aktivitesini koruduğu HPLC analizlerimizde gözlenmiştir.

Diğer taraftan zeytin çekirdeği bilim insanları tarafından faydaları konusunda pek çok araştırma yapmaya devam ediyor. Bu sebeple zeytin çekirdekleri tüketme konusunda kararsız kalan insanların toz haline getirerek tüketmesini tavsiye edilebilir.

Sonuç
Ama İLLA’ki iyi bir natürel sızma zeytinyağı kesinlikle ilk tercih olmalıdır.
Sağlıklı bir ömür dileklerimle,
Afiyet olsun.
Saygılarımla…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın