ÇEVİRME SİYAH ZEYTİN 

Zeytinler dalında olgunlaşıp renkleri morumsu siyaha döndüğünde tanede yağ oranı istenen seviyeye gelmiştir artık. Tanenin dış yüzeyi parlak ve yuvarlaktır. İşte bu zeytin tanesidir sofranıza gelebilecek kalitede ve sağlıklı.
Elle tane tane toplanır, salamuraya girinceye kadar her türlü darbeden, atmosfer etkisinden korunur. Basit bir yıkama işlemi yapılır, az miktarda tuzla belli bir süre salamurada bekletilip tadının olgunlaşması beklenir. Tuz dışında hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Tat bir miktar olgunlaşıp istenilen seviyeye geldiğinde toplam tuz seviyesi  % 8 in altında kalacak şekilde ayarlanır ve bir miktar kaliteli sirke ilave edilir.
Çok siyah hatta mavimsi siyah tonlardaki ürünler ciddi sağlık riski taşımaktadır. Sofranıza gelen siyah zeytin aslında çok siyah olmamalıdır; kahverengi hatta daha açık tonlarda olabilir ki bu zeytininizin doğru, doğal üretildiğinin bir göstergesidir.
Bu doğal yöntemlerle üretilmiş sağlıklı cam kavanozda sofranıza ulaşmış siyah zeytinin faydaları da  şunlardır;

*İştah açan çok iyi bir katıktır.
*Karaciğerinizin düzenli çalışmasına yardım eder.
*Böbreklerde kum, taş oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.
*İyi bir lif kaynağıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
*Şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı etkisi vardır.
*Çocuklarda beyin ve kemik gelişimine katkısı olur.

 

YEŞİL ÇİZİK ZEYTİN 

İyi bir sofralık zeytin, ancak taze dalından koparılırken bile hassasiyet gösterilmiş meyve dokusu sağlam, zedelenmemiş, yüzeyi parlak sağlıklı zeytinlerden üretilebilir. Sofralık zeytin en ufak bir üretim hatasını kabul etmez.
Taptaze yeşil zeytin tanelerinin irileri seçilir temiz kaliteli bir su ile yıkanır.
Yine temiz paslanmaz bıçaklarla birkaç yerinden ince dikine çizikler atılır. Yine temiz kaliteli su ve sadece doğal tuz ilave edilerek zeytinin yenilebilir kıvama gelmesi sağlanır. Burada amaç zeytinin yapısında bulunan acılık veren maddelerin uzaklaşmasını sağlamaktır. Bir miktar acılığın kalması arzu edilir ki bu acılık zeytinde fenollik bileşenlerin sonucudur. Bu bileşenlerde hem değişik aromaların kaynağı hemde birer sağlık iksiridirler.

‘’Yeşil bir zeytin tanesi bir parça mavi deniz’’ biraz köy ekmeği.

YEŞİL KIRMA ZEYTİN  

”İlyada” adlı destanı yazan İzmir’li kör ozan Homeros, bir zeytin ağacının altına gelerek, arkadaşına destandan parçalar okur. Sonra gümüş renkli zeytin yapraklarına bakarak “yeşil kırma zeytini çok severim” der.
İri zeytin taneleriyle doldurduğu torbasını bir taşın üzerine yayar. Başka bir taşla da torbaya vurur. Kırılan yeşil zeytin tanelerini, yarısına kadar su dolu bir toprak çömleğe aktarır. Sulu zeytine, bir avuç kaya tuzu ekler. Sonra da çömleği zeytin ağacının oyuğuna yerleştirir. “Sonra gelip zeytinleri yeriz” der. Kırma zeytinlerin acısı suya sızar. Daha sonra buraya taze ekmekle gelen Homeros, zeytinleri geniş bir tabağa çıkararak, üzerine zeytinyağı döker. Taze ekmeği zeytin yağına bandıra bandıra zeytinleri yerler. Neredeyse Homeros’tan bu yana hiç değişmeden bu teknik kullanılarak yapılır kırma zeytin. Bu ürünü ne kadar az teknoloji ile karşılaştırırsanız o kadar enfes ve doğal bir tat elde edersiniz.
Tanelerinin yeşil döneminin son evresinde dalından, elle tek tek toplanan,  sağlıklı zedelenmemiş zeytinler, hijyen kuralları çerçevesinde mekanik bir kırma işlemine tabi tutulur. Yenilebilir acılık seviyesine kadar tatlandırılır hiçbir katkı maddesi ilave edilmez.
Kahvaltı tabağınıza koyduğunuz leziz zeytinleriniz üzerine kusursuz taze zeytinyağı ilave ediniz. Biraz kekik biraz pul biber biraz limon suyu ekleyiniz.
Afiyet olsun.