İstanbul Zeytin Festivalinde “Zeytinin Başkenti Akhisar” Konu Başlıklı Bir Panel Düzenledik

İstanbul Zeytin Festivalinde “Zeytinin Başkenti Akhisar” konu başlıklı bir panel düzenledik

3-6 Mart 2022 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Fuar Alanı’nda düzenlenen, İstanbul Peynir Fuarı ve Zeytin Festivali yerel lezzetleri ulusal bir arenada birleştirildi ve görkemli buluşma ev sahipliği yaptı.

Zeytinyağı Akademisi olarak da bizler İstanbul Zeytin Festivalinde “Zeytinin Başkenti Akhisar” konu başlıklı bir panel düzenledik.

Öncelikle, Değerli Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Ekrem KAYSERİLİ’ye, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Sayın Alper ALHATOĞLU’na ve Konurca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sayın Hayrullah BİLEN’e Yazar Sayın Sahrap SOYSAL’a “Zeytinin Başkenti Akhisar” konu başlıklı oturuma verecekleri kıymetli katkıları nedeniyle teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Siz değerli katılımcılarımızı da aramızda görmekten ayrıca mutluluk duyuyoruz.
1. Zeytin Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz.
Sizi gece yarı operasyonu ile çıkarılan ‘’Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ gölgesinde sizlerle birlikte olacağız.

1 Mart 2022 SALI Resmî Gazete Sayı: 31765 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

MADEN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir. Zeytin sahasının taşınmasının mümkün olmadığı durumlarda sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilmesi için madencilik faaliyeti yürütecek kişinin madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükte zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi zorunludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumludur. Bu fıkra kapsamında zeytin sahasının taşınmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça, zeytin bahçesi tesis edilmesine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenir.”
İlgili yönetmenliği detaylı olarak tartıştık ve uygulatılmaması için elimizden gelen sektörel bileşimlerle hamleleri yapmak için bir mutabakat sağladık.

İlk çağlardan bu yana kutsal olarak kabul edilen sağlık iksiri olarak binlerce yıl kullanılan zeytin ve zeytinyağı hayatın tam da ortasında yerini almış, yaşayan ve yüzlerce yıl da yaşamaya devam edecek en değerli madendir.
Zeytin madeni yer altında değil, 39 bin yıldır bu dünya üzerinde yeşeren ve kaynağı biz önemsedikçe ve değeri bilindikçe de hiç tükenmeyecek olan bir madendir. Nesilden nesile tüm faydalarını bilerek, yaşayarak ve yaşatarak aktarılacak bir dünya nimeti ve milli bir servettir.
Sağlıklı uzun yaşam sırrının araştırılmasıyla ortaya çıkarılan Akdeniz diyetinin baş köşesinde yerini almış olan zeytin ve natürel sızma yağının önemli yeri dünyaca kabul görmektedir.
Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde; İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus’tan sonra beşinci sırada yer almakta ve dünya üretiminin yaklaşık %5’ini, ihracatın ise %10’luk kısmını karşılamaktadır.
Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı işletmeleri bilindiği üzere, Kuzey Ege, Güney Ege ile Güneydoğu bölgelerinde yer almaktadır.
Son yıllarda bilinçli zeytin yetiştiriciliğiyle ön plana çıkmış nadide beldelerimizden Manisa ilimizin Akhisar Beldesi, kusursuz ve kaliteli zeytin ve zeytinyağlarının üretimiyle dikkat çekmektedir.
Zeytinin Başkenti Akhisar” konu başlıklı oturumumuzda çok değerli konuklarımızla Akhisar’da zeytincilik, zeytin ve zeytinyağı üretimindeki gelişmeler, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında detaylı bir sohbete imza attık.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın