Oleocanthal hakkında daha detaylı bilgi almak için lütfen aşağıdaki linke dokunun

Oleocanthal Pazar Resitali 5

ZEYTİNE DAİR
’’hafızalarınızı tazelemeye ne dersiniz’’

ANTİOKSİDANLARDAN OLEOCANTHAL

Abidin Tatlı
Researcher Writer
Degustation, Instructor And Degustator

Oleocanthal
Natürrel Sızma Zeytinyağında bulunan doğal fenolik bileşik tipidir.
Olecanthal bir tyrosol esterdir ve kimyasal yapısı zeytinyağı içersinde bulunan oleoropein ile ilgilidir.
Anti enflamatuar ve antioksidan etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Uzun dönem küçük dozajlar halinde, sabahları bir kaşık tüketildiğinde Akdeniz diyetini hayat tarzı haline getirmiş toplumlarda da gözlemleneceği gibi,kalp rahatsızlıklarında, Alzheimer ve kanser vaka adetlerinde düşüş saptanmıştır.
Kaldığımız yerden devam edecek olursak araştırmacıların bir sonraki adımı, bu çalışmayı laboratuvar  şartlarının bir adım ötesine taşımak ve deneysel tedavilere başlamaktır. Burada açıklık getirilmesi gereken bir başka nokta ise Olecanthal hassasiyeti,  kanserli hücrelerin, sağlıklı hücrelere nazaran bu maddeye karşı neden daha fazla hassasiyet gösterdiği…

NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI ALZHEİMER VE PARKİNSON

5 Ocak 2016 tarihinde “journal of FoodSCienceandTechnology “ dergisinde yapılan testler üzerine bir araştırma  raporu yayınlandı. Buna göre çoklu doymamış yağ  ( PUFA) vücuttaki reaktif oksijen türlerinin oranını arttırmaktadır ( biyolojik sistemlerdeki en önemli serbest radikaller oksijenden oluşan radikallerdir ve bunlara  reaktif oksijen türleri,  ROS, adı verilmektedir. Bu düşük seviyede anti–oksidan enzimleri ve merkezi sinir sisteminde  yüksek oksijen kullanımı ile birleştiğinde, daha yüksek oksidatif hasara neden oluyor, bu da  Alzheimer, Parkinson gibi  hastalıkların temel sebeplerindendir.
1940 lardan beri “2,4-Dichlorophenoxyacetic  acid” olarak bilinen tarım ilacı, tarım ve orman endüstrisinde kullanılmıştır. Tüm canlılar, bu tarım ilacının neden olduğu kirletilmiş hava, içme suyu, toprak ve besin maddelerinden etkilenmiştir.  2,4D serbest radikallerin üremesine neden olan nörotoksik etkisi  kanıtlanmıştır.
Yayınlanan çalışma, sızma zeytinyağında bulunan fenollerin biyolojik etkisi, antioksidan ve antienflamatuar etkisi yaratarak beyini Reaktif oksijen türlerinden temizliyor. Bu fenoller sadece Alzheimer ve Parkinson’a karşı değil, beyindeki damar tıkanıkları,  Huntington hastalığı, periferalnöropati karşı koruma sağlıyor.
Kısaca Natürel Sızma Zeytinyağı (EVOO), tarım ilaçlarının da oluşmasında büyük rol oynadığı oksidatifstress ve buna bağlı  Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik hasarlara karşı koruma sağlayan terapatik bir strateji olabilir.
Birçok çalışma, kalp-sağlıklı Akdeniz diyetinin temellerinden biri olan zeytinyağının beyin için de iyi olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve İspanya gibi Akdeniz ülkelerinin geleneksel diyetinin bir parçası olan bu aromatik yağın, Alzheimer hastalığına ve diğer demans formlarına karşı korunmaya yardımcı olabilmesinin nedenlerini ortaya çıkarıyor.
Louisiana Eczacılık Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada, insanlarda görülen Alzheimer benzeri bir hastalık geliştirmesi için yetiştirilen farelerin beyinleri üzerinde oleokantal adı verilen zeytinyağı bileşenini test etti.
Bu maddenin, Alzheimer hastalarının beyinlerinde yapışkan plaklar oluşturan, toksik bir protein, beta-amiloid’in uzaklaştırılmasını hızlandırdığına şahit oldular. Bulgular ACS Chemical Neuroscience dergisinde çıktı. Araştırmanın yazarı, Amal Kaddoumi, Alzheimer’in dünyada yaklaşık 30 milyon insanı etkilediğini, ancak Akdeniz ülkelerindeki yaygınlığının daha düşük olduğunu kaydetti.
Diğer araştırmalar, zeytinyağının faydalarının bir kısmının kalp için iyi olan antioksidanların ve tekli doymamış yağların bol miktarda olmasının bir sonucu olduğunu gösteriyor. Başka araştırmalar ise, kalp-sağlıklı yağların beyindekiler de dahil olmak üzere tüm vücuttaki kan damarlarını koruduğunu ve böylece Alzheimer’in ve diğer bunama biçimlerinin hasarını hafifletmeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
Son araştırmada, Dr. Kaddoumi ve meslektaşları hem laboratuvar hem de canlı farelerde oleokantal‘ın beyin hücreleri üzerindeki etkilerini izledi. Gözlemleri sonucu bu maddenin, beta-amiloid‘in beyinden uzaklaştırılmasında kritik olduğuna inanılan iki proteinin ve diğer önemli enzimlerin üretimini sürekli destekleyip, üretimini artırdıklarını buldular.
Raporlarına göre, vardıkları sonuç: “Akdeniz diyetinin tüketimi ile ilişkili olan Sızma Zeytinyağı türevi olan Oleokantal, Alzheimer hastalığına bağlı nörodejeneratif demans riskini azaltma potansiyeline sahiptir” oldu.
Başka bir araştırmada, Alman Gıda Kimyası Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar, zeytinyağının sağlıklı etkilerinin, iştah kapatıcı etkisinden kaynaklanıyor olabileceğini ileri sürdüler. Zeytinyağının, diğer yağlarla karşılaştırıldığında, insanların yemek sonrası daha doymuş hissettirdiğini gözlemlediler. Sonuç olarak, daha az yemek yemeye ve kilo almama eğiliminde oluyorlardı.
Bu çalışma için Alman araştırmacılar, 120 sağlıklı gönüllü topladılar ve her gün üç ay boyunca yoğurt yemelerini sağladılar. Haberleri olmadan, bazıları tereyağı, bazıları domuz yağı, veya zeytin yağı veya kanola yağı ile takviye edilmiş yoğurt yedi. Diğer grupların aksine, zeytinyağı içeren yoğurt yiyenlerin, günün geri kalanında daha az kalori yeme eğiliminde olduklarını ve kilo almadıklarını gözlemlediler.
Araştırmacılar, tokluk hissi uyandırmak için gerçek zeytinyağı bile gerekmediğini keşfetti. Zeytinyağının kokusunu yoğurta veren aromatik bir ekstraktın eklenmesi, gün boyunca daha az gıda tüketimine yol açıyordu. Zeytinyağlı kokulu yiyecekleri yiyenler ortalama günde 176 daha az kalori tüketiyorlardı. Kanola yağı kokusu ile yoğurt yiyenler arasında bu olmamıştı.
Bulgular, meyve ve sebzelerin ve az miktarda kırmızı şarabın yanı sıra zeytinyağı açısından zengin olan Akdeniz diyetinin neden insan sağlığına yararlı olduğunu açıklamakta yardımcı olabilir. Diğer çalışmalar, orta yaşta kiloyu düşük tutmanın, yaşlılık döneminde Alzheimer riskini azalttığını göstermiştir.
Yaşlılıkta ortaya çıkan düşünce ve bellek sorunlarına katkıda bulunan birçok faktör olabilir. Muhtemelen, ‘yiyecek ve beslenme‘ katkıda bulunan faktörlerden sadece biridir. Ancak Akdeniz diyetine uygun bir şekilde beslenen kişilerin Alzheimer ve diğer demans formlarının yanı sıra kalp krizi, felçler ve diğer hastalıkları geliştirme risklerini azaltabileceğine dair kanıtlar her geçen gün artıyor.

ARAŞTIRMACILAR
EPIDEMIYOLOJIK ARAŞTIRMALAR SONUCUNDA
BESLENMEDE YÜKSEK DOZDA POLİFENOL TÜKETİMİNİN
SİNİR SİSTEMİNDEKİ ARIZALARI ÜZERİNE FAYDALARINI TESPİT ETMİŞTİR

Yaşlanmakta olan toplumumuzda Parkinson ve Alzheimer gibi sinir sisteminde ortaya çıkan arzılar giderek daha fazla sorun oluşturmaya başladı.  Yaş ilerledikçe gerek Alzheimer [174,175], gerekse Parkinson [175,176,177) hastalıklarına daha fazla rastlanmakta. Bu ve benzer sinir sistemi arızaları sinirlerin iltihaplanması, glutamaterjik eksitotoksisite, oksidatif streste artış, demir ve/veya endojen antioksidantların azalması gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenmekteler [178,179,180]. Bu hastalıklarda uygulanan beslenme yöntemi üzerinde yapılan epidemiyolojik araştırmalar aşırıya kaçmadan tüketilen şarabın Alzheimer gibi yaşa bağlı bazı hastalıkları önleyebileceğini ortaya koydu [181,182,183]. Ayrıca düzenli olarak tüketilen flavonoid içeriği zengin yiyecek ve içeceklerin bunama [183] ve algılamada azalma [185,186] riskini  %50 azalttığına, Alzheimerin ortaya çıkmasını geciktirdiğine [187] ve Parkinson’a yakalanma riskinin azalmasına  [2]  yol açtığına inanılıyor.
Birçok araştırma sistemli dolaşımda polifenollerin biyolojik varlığını ortaya koymuştur [188,189,190,191]. Öte yandan bunların beyindeki biyolojik varlıkları konusunda daha az bilgiye sahip olmamıza karşın hesperetin, naringenin ve onların laboratuar ortamındaki metabolizmaları gibi flavanonların laboratuar ve gerçek ortamlardaki deneklerde BBB’de geçiş yaptıklarına tanık olunmuştur [192]. Dahası, böğürtlenle beslenen birçok farenin [193] ve domuzun [194,195] beyin zarında ve beyinciğinde çok sayıda antisiyonine rastlanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar polifenollerin yapılarındaki çeşitliliğe karşın BBB’den geçiş yapabildiklerini göstermektedir. Dolayısıyla bu bileşimler sinirlerin korunmasında ve yönlendirilmesinde etkin olabilirler.
Flavonoidler beyni farklı biçimlerde koruyabilirler, örneğin savunmasız durumdaki nöronları koruma altına alabilirler, mevcut sinirsel fonksiyonları arttırabilirler ya da yeni nöronların oluşmasını tetikleyebilirler [196]. Örneğin, polifenollerin oksidatif gerginliğe karşı nöronları koruduğu [197] ve AB-den kaynaklanan nöron arızalarını engellediği [198] ve zengin polifenol içeren Ginkgo biloba özünün beyin çıkıntısındaki nöronlarda nitrik oksit ve beta-amiloidden kaynaklanan nörotoksiteyi engelleyerek [200] sinirleri koruduğu [199] gözlemlenmiştir. Dahası, antosiyanınler ve izoflabonlar [201,202] normal [293] ve anormal [204] beyin yaşlanmalarında AGE oluşmasını azaltarak sinir arızalarını engelleyebilirler. Parkinson hastalığında ekşi flavanon tangeretinin 6-hidrokidopamin lezyonundan sonra doğum önceki bütünlük ve fonksiyonlarını sürdürdüğünün görülmesi, bunun Parkinson hastalığına bağlı patolojide sinir koruyucu bir unsur olabileceğini düşündürmektedir [205]. Flabonoidlerin sinirleri korumasının yanı sıra kafeik asit ve tirosol gibi fenolik bileşimlerin de gerçek ortamda 5-S-sistenil-dopamin [206] ve peroksinitrik nörotoksiteye [207] karşı koruyucu olduğu saptanmıştır.
Öte yandan polifenollerden hafızayı, öğrenmeyi ve genel olarak algılama yeteneğini geliştirmekte yararlanmak konusunda giderek artan bir ilgi mevcuttur [208,209,210,211]. İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar meyve be sebzelerin hafıza [212,213,214] ve depresyon [215] üzerin de etkili olabildiğini göstermektedir ve hayvanların davranışları da küçük taneli bitkilerin, özellikle böğürtlen ve çileğin unutkanlık gibi yaşlılığa bağlı arızalara karşı etkili olduğunu [216, 217,218,129,220,221], tanımayı kolaylaştırdığını  [222] ve korkulardan kaynaklanan şartlanmaları azalttığını [220,221] ortaya koymuştur. Yaşlı hayvanların fizyolojik faaliyetlerinde zengin flavonoid içeren yiyecek ve içeceklerin yararı da belirlenmiştir [217,223]. Böğürtlenlerin yanı sıra çay [35,224], nar [225), Ginkgo biloba [226,227,228,229,230,231,232,233i,234,235] ve quercetin, tutin [236] ve fisetin [237] gibi saf flavonolların sinirlerdeki ve davranışlardaki yaşlanması geciktirdiği görülmüştür. Dahası, yüksek dozda Ginkgo biloba verilen farelerde kısa vadeli önleyici kaçınma şartlanması görülmüş, uzun vadede yaşlı farelerde pasif kaçınma öğrenmesi gözlenmiştir  [238,239).
Polifenollerin algılama ve sinir sisteminde üzerindeki etkilerinin onların nöronlar ve bağ dokuları ile oluşturduğu, kalıtım ve hücre ölümlerini etkileyen bağlantılarından kaynaklandığı düşünülmektedir [233,234]. Örneğin flavovoidler proteinlerdeki ve lipid kinaz sinyallerindeki değişimleri [209,232,234] p38 veya ERK1/2 [226,240] (Şekil 1) yoluyla çok sayıda uyarıda bulunarak etkileyebilirler. Flavonoidlerin bu kinazlar üzerindeki etkileri uyarı unsurlarını tetikleyebilir [240]. P38 uyarısına tepki veren ve iNOS endüksiyonu [242] içinde yer alan nükleer unsur-Kappa B (NF-KB] de bu unsurlar arasındadır [242]. Bu da uyarı yolları, aktarıcı unsurlar ve sitokin üretiminin CNS sinir iltihaplarını engelleme arasındaki bağlantıyı ortaya koymaktadır (Şekil 1). Ayrıca sinirsel uyarılarda flavonoidlerin oynadığı rol onların AGE2Lerin yol açtığı nörotoksinleri engelleyebilmektedir [243)
Polifenoller bitkilerde bol miktarda bulunmakta ve bu nedenle insanların beslenmesinde oldukça fazla tüketilmektedir. Son 20 yılda çeşitli polifenol bileşimlerinin, özellikle flavonoidlerin sağlığa yararla konusunda önemli oranda veri elde edilmiştir. Bunun yanı sıra polifenollerin biyolojik olarak varlığı ve canlı organizmaları etkileyen mekanizmaları belirlenmiştir. Bu mekanizmaların hücrelerin normal faaliyetinde önemli rol oynayan hücresel uyarılarla bağlantıları bulunduğuna inanılmaktadır. Görünüşe göre bu bağlantılar kronik bir hastalığın ilerlemesi ile ilgili çeşitli patolojik süreçleri kontrol altında tutmaktadırlar. Bu açıdan polifenoller, özellikle flavonoidler bir MAPK’ı engelleyen PD98059 ve phosphatidy linositel-3 kinazı (P13) engelleyen LY294002 gibi hücre uyarıcılarına andırmaktadırlar. Gerçekten de son anılanın yapısında quercetin model olarak alınmıştır [222]. LY294002 ve quercetin bağlantı oluşturan ATP grubu ile uyumlu olup bu biyolojik faaliyetteki B zinciri ve doymamış C2-C3 bağlantılarında belirleyici bir unsurdur. Bu açıdan quercetin ve onun canlı metabolizmaların uyarı yollarını etkileyen AKT/protein kinazını [245] engellediği düşünülmektedir; bu da quercetin ve onun metabolizmasının P13-kinaz faaliyetini engellemesi ile uyumludur. Polifenollerin hücreler üzerindeki etkisi konusunda bir hayli bilgi edinmiş olmamıza karşın hücre faaliyetlerinde ve bu faaliyetlerin mekanizmasında oynadığı rolü belirlemek için çok daha fazla yol almamız gerekiyor. Her ne kadar biyolojik belirteç değerlendirmeleri ile ve laboratuar ortamında elde edilen kanıtlar (yani enzimlerin engellenmesi, uyarıların önüne geçilmesi) çeşitli potansiyel mekanizmaları gün ışığına çıkarmış ise de geniş kapsamlı kanıtlara ve belirleyici sonuçlara ulaşılması gerekiyor.   Özellikle polifenollerin biyolojik faaliyetlerinin canlı organizmalara etkisini saptamaya yönelik laboratuar ortamındaki çalışmaları sürdürmek zorundayız. Polifenollerin canlı organizmalardaki biyolojik faaliyetleri çoğunlukla laboratuar ortamında bitki özleri ya da belli doğal bileşimler üzerinde sürdürülmekte, polifenollerin insan sindirimi ve metabolizması üzerindeki etkileri hesaba katılmamaktadır. Bu nedenle polifenollerin insan bedeni ve çeşili, hastalıklarla bağlantıları alanında yorumlar yaparken don derece dikkatlı davranmak zorundayız, özellikle polifenollerin aynı hücre sistemi içindeki fizyolojik metabolizmalarıyla ilgili verilere ulaşılmamış ise. Örneğin, insan vücudunun belli bir polifenolü soğurduğu ile ilgili hiçbir veri yoksa bunu kardiyovasküler sistemdeki ve/veya beyindeki hücrelerde üretilmiş hücreler üzerinde deneyerek biyolojik sonuçlarla ilgili bilgi edinebilir miyiz? Bu durumun istisnaları da olabilir; örneğin henüz sindirim siteminde sindirilip metabolizmaya geçmemiş durumda bulunan plifenoller doğrudan doğruya hücrelerle bağlantıya geçebilir. Bu nedenle belki de polifenollerin ve polifenol özütlerinin bağırsak kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştırmak yerinde olur ama bağırsak mikrobiyotalar bunları büyük çapta parçaladıkladıklarından canlı organizmadaki mekanızmayı belirlerken bunu da hesaba katmamız gerekir. Bu ve buna benzer unsurlar, laboratuar ortamındaki verilerin flavanol ve prosiyanidinlerin biyolojik etkileri ve bunların insanlardaki canlı organizmalar üzerindeki etkilerini yorumlamamızı zorlaştırmakta.
Polifenollerin insanlardaki faaliyetleriyle ilgili tezler gelişmekte iken bunların özellikle uzun vadeli beslenme ve insan sağlığı alanındaki olumlu etkileriyle ilgili yeterli kanıta sahip değiliz. Epidemoyolojik araştırmalarda kimi zaman beslenme yöntemleri ve/veya üzerinde çalışılan nüfusun yeterince denetlememesi yüzünden kesin sonuçlar içeren verilere ulaşılamadı. nÖzellikle CVD ile ilgili olarak elimizdeki en güçlü veriler insanlar üzerindeki kısa vadeli araştırmalara dayanıyor ve çoğu zaman yeterince denetlenmemiş ve tüketilen yiyeceklerdeki polifenol içeriği saptanmamış oluyor. Hastalığa balı olan fizyolojik sonuçları değerlendirmenin yanı sıra polifenollerin özellikle tüketilen besinlerdeki biyolojik varlığı ve gerek sindirim gerekse metabolizmada yaş, cinsiyet gibi unsurların ele alındığı daha fazla araştırma yapmak gerekiyor. Canlı organizmalardaki faaliyetlerde hangi fizyolojik metabolizmaların rol oynadığını ve polifenol tüketiminin yeterli olup olmadığını belirlemek için bu araştırmaları yapmamız gerekiyor. Bu nedenle, halen polifenollerin insan sağlığına yararları hakkında çok sayıda belge bulunmakla beraber, bunların kronik hastalıkları önlemekte oynadığı rolün saptanması için daha uzun vadeli, seçmeli, beslenme yöntemlerinin denetlendiği araştırmalar gerçekleştirmek zorundayız. Bu araştırmaların sonuçları polifenollerin kronik hastalık riskini engellemesini sağlamaya yönelik beslenme önerilerinde bulunmamıza ve çeşitli hastalıklarda polifenollerden yeni unsurlar olarak yararlanılabileceğini doğrulamamıza yardımcı olabilir.

KAYNAKLAR

www.abidintatli.com.tr
www.sasoliva.com
www.tlosolive.com
www.zeytindostu.org.tr
https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/how-evoo-exerts-neuroprotective-activity-against-alzheimers-and-parkinsons-disease/50503
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/cn400024q
ALZinfo.org tarafından Alzheimer Bilgi Sitesi. Rockefeller Üniversitesi’ndeki Alzheimer Araştırma Vakfı, Fisher Merkezi, William J. Netzer, Ph.D. tarafından.
How Olive Oil May Protect Against Alzheimer’s” HealthBeat/SağlıkPınarı blogu, 12 Nisan 2017, Tlos Olive NSZ.
Olive-Oil-Derived Oleocanthal Enhances β-Amyloid Clearance as a Potential Neuroprotective Mechanism againstAlzheimer’s Disease: In Vitroand in Vivo Studies” ACS Chemical Neuroscience, 15 Şubat 2013, Alman Gıda Araştırma Merkezi. Gıda Kimyası.
Checkoway H., Powers K., Smith-Weller T., Franklin G.M., Longstreth W.T., Jr., Swanson P.D. Parkinson’s disease risks associated with cigarette smoking, alcohol consumption, and caffeine intake. Am. J. Epidemiol. 2002;155:732–738. [PubMed]
Hy L.X., Keller D.M. Prevalence of AD among whites: A summary by levels of severity. Neurology. 2000;55:198–204. [PubMed]
Nussbaum R.L., Ellis C.E. Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease. N. Engl. J. Med. 2003;348:1356–1364. [PubMed]
de Lau L.M., Breteler M.M. Epidemiology of Parkinson’s disease. Lancet Neurol. 2006;5:525–535.[PubMed]
Tanner C.M., Goldman S.M. Epidemiology of Parkinson’s disease. Neurol. Clin. 1996;14:317–335.[PubMed]
Barzilai A., Melamed E. Molecular mechanisms of selective dopaminergic neuronal death in Parkinson’s disease. Trends Mol. Med. 2003;9:126–132. [PubMed]
Jellinger K.A. Cell death mechanisms in neurodegeneration. J. Cell. Mol. Med. 2001;5:1–17. [PubMed]
Spires T.L., Hannan A.J. Nature, nurture and neurology: Gene-environment interactions in neurodegenerative disease. FEBS Anniversary Prize Lecture delivered on 27 June 2004 at the 29th FEBS Congress in Warsaw. FEBS J. 2005;272:2347–2361. doi: 10.1111/j.1742-4658.2005.04677.x. [PubMed][Cross Ref]
Lindsay J., Laurin D., Verreault R., Hebert R., Helliwell B., Hill G.B., McDowell I. Risk factors for Alzheimer’s disease: A prospective analysis from the Canadian Study of Health and Aging. Am. J. Epidemiol. 2002;156:445–453. [PubMed]
Orgogozo J.M., Dartigues J.F., Lafont S., Letenneur L., Commenges D., Salamon R., Renaud S., Breteler M.B. Wine consumption and dementia in the elderly: A prospective community study in the Bordeaux area. Rev. Neurol. (Paris) 1997;153:185–192. [PubMed]
Truelsen T., Thudium D., Gronbaek M. Amount and type of alcohol and risk of dementia: The Copenhagen City Heart Study. Neurology. 2002;59:1313–1319. [PubMed]
Commenges D., Scotet V., Renaud S., Jacqmin-Gadda H., Barberger-Gateau P., Dartigues J.F. Intake of flavonoids and risk of dementia. Eur. J. Epidemiol. 2000;16:357–363. doi: 10.1023/A:1007614613771.[PubMed] [Cross Ref]
Letenneur L., Proust-Lima C., Le G.A., Dartigues J.F., Barberger-Gateau P. Flavonoid intake and cognitive decline over a 10-year period. Am. J. Epidemiol. 2007;165:1364–1371. [PubMed]
Morris M.C., Evans D.A., Tangney C.C., Bienias J.L., Wilson R.S. Associations of vegetable and fruit consumption with age-related cognitive change. Neurology. 2006;67:1370–1376. [PMC free article][PubMed]
Dai Q., Borenstein A.R., Wu Y., Jackson J.C., Larson E.B. Fruit and vegetable juices and Alzheimer’s disease: The Kame Project. Am. J. Med. 2006;119:751–759. [PMC free article] [PubMed]
Crozier A., Jaganath I.B., Clifford M.N. Dietary phenolics: Chemistry, bioavailability and effects on health. Nat. Prod. Rep. 2009;26:1001–1043. [PubMed]
Manach C., Scalbert A., Morand C., Remesy C., Jimenez L. Polyphenols: Food sources and bioavailability. Am. J. Clin. Nutr. 2004;79:727–747. [PubMed]
Manach C., Williamson G., Morand C., Scalbert A., Remesy C. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. I. Review of 97 bioavailability studies. Am. J. Clin. Nutr. 2005;81:230–242.[PubMed]
Williamson G., Manach C. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. II. Review of 93 intervention studies. Am. J. Clin. Nutr. 2005;81:243–255. [PubMed]
Youdim K.A., Qaiser M.Z., Begley D.J., Rice-Evans C.A., Abbott N.J. Flavonoid permeability across an in situmodel of the blood-brain barrier. Free Radic. Biol. Med. 2004;36:592–604. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2003.11.023. [PubMed] [Cross Ref]
Passamonti S., Vrhovsek U., Vanzo A., Mattivi F. Fast access of some grape pigments to the brain. J. Agric. Food Chem. 2005;53:7029–7034. [PubMed]
Kalt W., Blumberg J.B., McDonald J.E., Vinqvist-Tymchuk M.R., Fillmore S.A., Graf B.A., O’Leary J.M., Milbury P.E. Identification of anthocyanins in the liver, eye, and brain of blueberry-fed pigs. J. Agric. Food Chem. 2008;56:705–712. [PubMed]
Milbury P.E., Kalt W. Xenobiotic metabolism and berry flavonoid transport across the blood-brain barrier. J. Agric. Food Chem. 2010;58:3950–3956. [PubMed]
Youdim K.A., Joseph J.A. A possible emerging role of phytochemicals in improving age-related neurological dysfunctions: A multiplicity of effects. Free Radic. Biol. Med. 2001;30:583–594. [PubMed]
Inanami O., Watanabe Y., Syuto B., Nakano M., Tsuji M., Kuwabara M. Oral administration of (-)catechin protects against ischemia-reperfusion-induced neuronal death in the gerbil. Free Radic. Res. 1998;29:359–365. [PubMed]
Luo Y., Smith J.V., Paramasivam V., Burdick A., Curry K.J., Buford J.P., Khan I., Netzer W.J., Xu H., Butko P. Inhibition of amyloid-beta aggregation and caspase-3 activation by the Ginkgo bilobaextract EGb761. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2002;99:12197–12202. [PMC free article] [PubMed]
Bastianetto S., Zheng W.H., Quirion R. The Ginkgo bilobaextract (EGb 761) protects and rescues hippocampal cells against nitric oxide-induced toxicity: Involvement of its flavonoid constituents and protein kinase C. J. Neurochem. 2000;74:2268–2277. [PubMed]
Tchantchou F., Xu Y., Wu Y., Christen Y., Luo Y. EGb 761 enhances adult hippocampal neurogenesis and phosphorylation of CREB in transgenic mouse model of Alzheimer’s disease. FASEB J. 2007;21:2400–2408. [PubMed]
Hsieh H.-M., Wua W.-M., Hu M.-L. Soy isoflavones attenuate oxidative stress and improve parameters related to aging and Alzheimer’s disease in C57BL/6J mice treated with D-galactose. Food Chem. Toxicol. 2009;47:625–632. [PubMed]
Shan Q., Lu J., Zheng Y., Li J., Zhou Z., Hu B., Zhang Z., Fan S., Mao Z., Wang Y.-J., Ma D. Purple Sweet Potato Color Ameliorates Cognition Deficits and Attenuates Oxidative Damage and Inflammation in AgingMouse Brain Induced by D-Galactose. J. Biomed. Biotechnol. 2009;2009:564737. [PMC free article][PubMed]
Munch G., Thome J., Foley P., Schinzel R., Riederer P. Advanced glycation endproducts in ageing and Alzheimer’s disease. Brain Res. Brain Res. Rev. 1997;23:134–143. [PubMed]
Ramasamy R., Vannucci S., Yan S., Herold K., Yan S., Schmidt A. Advanced glycation end products and RAGE: A common thread in aging, diabetes, neurodegeneration, and inflammation. Glycobiology. 2005;15:16–28. doi: 10.1093/glycob/cwi053. [PubMed] [Cross Ref]
Datla K.P., Christidou M., Widmer W.W., Rooprai H.K., Dexter D.T. Tissue distribution and neuroprotective effects of citrus flavonoid tangeretin in a rat model of Parkinson’s disease. Neuroreport. 2001;12:3871–3875. [PubMed]
Vauzour D., Corona G., Spencer J.P. Caffeic acid, tyrosol and p-coumaric acid are potent inhibitors of 5-S-cysteinyl-dopamine induced neurotoxicity. Arch. Biochem. Biophys. 2010;501:106–111. doi: 10.1016/j.abb.2010.03.016. [PubMed] [Cross Ref]
Vauzour D., Vafeiadou K., Corona G., Pollard S.E., Tzounis X., Spencer J.P. Champagne wine polyphenols protect primary cortical neurons against peroxynitrite-induced injury. J. Agric. Food Chem. 2007;55:2854–2860. [PubMed]
Spencer J.P. Food for thought: The role of dietary flavonoids in enhancing human memory, learning and neuro-cognitive performance. Proc. Nutr. Soc. 2008;67:238–252. [PubMed]
Spencer J.P. Flavonoids: Modulators of brain function? Br. J. Nutr. 2008;99(E-Suppl. 1):ES60–ES77.[PubMed]
Rendeiro C., Spencer J.P., Vauzour D., Butler L.T., Ellis J.A., Williams C.M. The impact of flavonoids on spatial memory in rodents: From behaviour to underlying hippocampal mechanisms. Genes Nutr. 2009;4:251–270. [PMC free article] [PubMed]
Vauzour D., Vafeiadou K., Rodriguez-Mateos A., Rendeiro C., Spencer J.P. The neuroprotective potential of flavonoids: A multiplicity of effects. Genes Nutr. 2008;3:115–126. [PMC free article] [PubMed]
Krikorian R., Nash T.A., Shidler M.D., Shukitt-Hale B., Joseph J.A. Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment. Br. J. Nutr. 2010;103:730–734. [PubMed]
Macready A.L., Kennedy O.B., Ellis J.A., Williams C.M., Spencer J.P., Butler L.T. Flavonoids and cognitive function: A review of human randomized controlled trial studies and recommendations for future studies. Genes Nutr. 2009;4:227–242. [PMC free article] [PubMed]
How P.S., Cox R., Ellis J.A., Spencer J.P.E. The impact of plant-derived flavonoids on mood, memory and motor skills in UK adults. Proc. Nutr. Soc. 2007;66:87A.
Krikorian R., Shidler M.D., Nash T.A., Kalt W., Vinqvist-Tymchuk M.R., Shukitt-Hale B., Joseph J.A. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J. Agric. Food Chem. 2010;58:3996–4000.[PMC free article] [PubMed]
Joseph J.A., Shukitt-Hale B., Denisova N.A., Prior R.L., Cao G., Martin A., Taglialatela G., Bickford P.C. Long-term dietary strawberry, spinach, or vitamin E supplementation retards the onset of age-related neuronal signal-transduction and cognitive behavioral deficits. J. Neurosci. 1998;18:8047–8055. [PubMed]
Joseph J.A., Shukitt-Hale B., Denisova N.A., Bielinski D., Martin A., McEwen J.J., Bickford P.C. Reversals of age-related declines in neuronal signal transduction, cognitive, and motor behavioral deficits with blueberry, spinach, or strawberry dietary supplementation. J. Neurosci. 1999;19:8114–8121. [PubMed]
Casadesus G., Shukitt-Hale B., Stellwagen H.M., Zhu X., Lee H.G., Smith M.A., Joseph J.A. Modulation of hippocampal plasticity and cognitive behavior by short-term blueberry supplementation in aged rats. Nutr. Neurosci. 2004;7:309–316. [PubMed]
Williams C.M., El Mohsen M.A., Vauzour D., Rendeiro C., Butler L.T., Ellis J.A., Whiteman M., Spencer J.P. Blueberry-induced changes in spatial working memory correlate with changes in hippocampal CREB phosphorylation and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) levels. Free Radic. Biol. Med. 2008;45:295–305. [PubMed]
Ramirez M.R., Izquierdo I., do Carmo Bassols Raseira M., Zuanazzi J.A., Barros D., Henriques A.T. Effect of lyophilised Vaccinium berries on memory, anxiety and locomotion in adult rats. Pharmacol. Res. 2005;52:457–462. [PubMed]
Barros D., Amaral O.B., Izquierdo I., Geracitano L., do Carmo Bassols Raseira M., Henriques A.T., Ramirez M.R. Behavioral and genoprotective effects of Vaccinium berries intake in mice. Pharmacol. Biochem. Behav. 2006;84:229–234. [PubMed]
Goyarzu P., Malin D.H., Lau F.C., Taglialatela G., Moon W.D., Jennings R., Moy E., Moy D., Lippold S., Shukitt-Hale B., Joseph J.A. Blueberry supplemented diet: Effects on object recognition memory and nuclear factor-kappa B levels in aged rats. Nutr. Neurosci. 2004;7:75–83. [PubMed]
Shukitt-Hale B., Carey A., Simon L., Mark D.A., Joseph J.A. Effects of Concord grape juice on cognitive and motor deficits in aging. Nutrition. 2006;22:295–302. [PubMed]
Chan Y.C., Hosoda K., Tsai C.J., Yamamoto S., Wang M.F. Favorable effects of tea on reducing the cognitive deficits and brain morphological changes in senescence-accelerated mice. J. Nutr. Sci. Vitaminol. 2006;52:266–273. [PubMed]
Hartman R.E., Shah A., Fagan A.M., Schwetye K.E., Parsadanian M., Schulman R.N., Finn M.B., Holtzman D.M. Pomegranate juice decreases amyloid load and improves behavior in a mouse model of Alzheimer’s disease. Neurobiol. Dis. 2006;24:506–515. [PubMed]
Bhat N.R., Zhang P., Lee J.C., Hogan E.L. Extracellular signal-regulated kinase and p38 subgroups of mitogen-activated protein kinases regulate inducible nitric oxide synthase and tumor necrosis factor-alpha gene expression in endotoxin-stimulated primary glial cultures. J. Neurosci. 1998;18:1633–1641. [PubMed]
Clostre F. Gingko Biloba extract (EGb 761). State of knowledge in the dawn of the year 2000. Ann. Pharm. Fr. 1999;57:1S8–1S88. [PubMed]
Cohen-Salmon C., Venault P., Martin B., Raffalli-Sebille M.J., Barkats M., Clostre F., Pardon M.C., Christen Y., Chapouthier G. Effects of Ginkgo bilobaextract (EGb 761) on learning and possible actions on aging. J. Physiol. Paris. 1997;91:291–300. doi: 10.1016/S0928-4257(97)82409-6. [PubMed] [Cross Ref]
Diamond B.J., Shiflett S.C., Feiwel N., Matheis R.J., Noskin O., Richards J.A., Schoenberger N.E. Ginkgo bilobaextract: Mechanisms and clinical indications. Arch. Phys. Med. Rehabil. 2000;81:668–678.[PubMed]
Itil T.M., Eralp E., Ahmed I., Kunitz A., Itil K.Z. The pharmacological effects of Gingko Biloba, a plant extract, on the brain of dementia patients in comparinson with tacrine. Psychopharmacology. 1998;34:391–396. [PubMed]
Shif O., Gillette K., Damkaoutis C.M., Carrano C., Robbins S.J., Hoffman J.R. Effects of Ginkgo bilobaadministered after spatial learning on water maze and radial arm maze performance in young adult rats. Pharmacol. Biochem. Behav. 2006;84:17–25. doi: 10.1016/j.pbb.2006.04.003. [PubMed] [Cross Ref]
Spencer J.P. The interactions of flavonoids within neuronal signalling pathways. Genes Nutr. 2007;2:257–273. [PMC free article] [PubMed]
Vauzour D., Vafeiadou K., Rice-Evans C., Williams R.J., Spencer J.P. Activation of pro-survival Akt and ERK1/2 signalling pathways underlie the anti-apoptotic effects of flavanones in cortical neurons. J. Neurochem. 2007;103:1355–1367. [PubMed]
Williams R.J., Spencer J.P., Rice-Evans C. Flavonoids: Antioxidants or signalling molecules? Free Radic. Biol. Med. 2004;36:838–849. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2004.01.001. [PubMed] [Cross Ref]
Winter J.C. The effects of an extract of Ginkgo biloba, EGb 761, on cognitive behavior and longevity in the rat. Physiol. Behav. 1998;63:425–433. doi: 10.1016/S0031-9384(97)00464-2. [PubMed] [Cross Ref]
Pu F., Mishima K., Irie K., Motohashi K., Tanaka Y., Orito K., Egawa T., Kitamura Y., Egashira N., Iwasaki K., Fujiwara M. Neuroprotective effects of quercetin and rutin on spatial memory impairment in an 8-arm radial maze task and neuronal death induced by repeated cerebral ischemia in rats. J. Pharmacol. Sci. 2007;104:329–334. [PubMed]
Maher P., Akaishi T., Abe K. Flavonoid fisetin promotes ERK-dependent long-term potentiation and enhances memory. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2006;103:16568–16573. [PMC free article] [PubMed]
Stoll S., Scheuer K., Pohl O., Muller W.E. Ginkgo bilobaextract (EGb 761) independently improves changes in passive avoidance learning and brain membrane fluidity in the aging mouse. Pharmacopsychiatry. 1996;29:144–149. [PubMed]
Topic B., Hasenohrl R.U., Hacker R., Huston J.P. Enhanced conditioned inhibitory avoidance by a combined extract of Zingiber officinale and Ginkgo biloba. Phytother. Res. 2002;16:312–315. doi: 10.1002/ptr.870. [PubMed] [Cross Ref]
Vafeiadou K., Vauzour D., Lee H.Y., Rodriguez-Mateos A., Williams R.J., Spencer J.P. The citrus flavanone naringenin inhibits inflammatory signalling in glial cells and protects against neuroinflammatory injury. Arch. Biochem. Biophys. 2009;484:100–109. [PubMed]
Wang X., Chen S., Ma G., Ye M., Lu G. Genistein protects dopaminergic neurons by inhibiting microglial activation. Neuroreport. 2005;16:267–270. [PubMed]
Bhat N.R., Feinstein D.L., Shen Q., Bhat A.N. p38 MAPK-mediated transcriptional activation of inducible nitric-oxide synthase in glial cells. Roles of nuclear factors, nuclear factor kappa B, cAMP response element-binding protein, CCAAT/enhancer-binding protein-beta, and activating transcription factor-2. J. Biol. Chem. 2002;277:29584–29592. [PubMed]
Lee S.-J., Lee K.-W. Protective Effect of (−)-Epigallocatechin Gallate against Advanced Glycation Endproducts-Induced Injury in Neuronal Cells. Biol. Pharm. Bull. 2007;30:1369–1373. [PubMed]
Vlahos C.J., Matter W.F., Hui K.Y., Brown R.F. A specific inhibitor of phosphatidylinositol 3-kinase, 2-(4-morpholinyl)-8-phenyl-4H-1-benzopyran-4-one (LY294002) J. Biol. Chem. 1994;269:5241–5248.[PubMed]
Spencer J.P., Rice-Evans C., Williams R.J. Modulation of pro-survival Akt/protein kinase B and ERK1/2 signaling cascades by quercetin and its in vivometabolites underlie their action on neuronal viability. J. Biol. Chem. 2003;278:34783–34793. [PubMed]

Nedir Bu Polifenoller; Devem Edecek

YAYIN LİNKİ

http://sasoliva.com/2017/07/30/5918/
http://www.zeytinagacidergisi.com/zeytinyagi-ve-alzheimer-iliskisi-7111
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın